02 Entrepreneurship Development MCQs

Posted by

Unit-02 Entrepreneurship Development MCQs
********** Unit: 2 **********

Q1. ____________ is primarily concerned with the identification of the project demand potential and the selection of the optimal technology.
(A). Techno-economic analysis
(B). Feasibility analysis
(C). Input analysis
(D). Financial analysis
Answer: (A)

Q2. Promoter is a person who ________.
(A). Takes part in the incorporation of a company.
(B). Is a director.
(C). Is a relative of the managing director.
(D). Works to publicity to the company.
Answer: (A)

Q3. Which of the following is not an aspect of appraisal of term loans by commercial banks?
(A). Financial
(B). Technical feasibility.
(C). c) Economic feasibility.
(D). Societal feasibility.
Answer: (D)

Q4. The application for registration of a small scale unit should be submitted to the _______.
(A). General Manager, DIC.
(B). Director, DIC.
(C). General Manager. NSIC.
(D). Director, NSIC.
Answer: (A)

Q5. A decision which is non-repetitive and novel nature and required to solve unstructured problem is called as ___________.
(A). Programmed decisions.
(B). Non -programmed decisions.
(C). Routine decisions.
(D). Strategic decisions.
Answer: (B)

Q6. _____________ is primarily concerned with the identification, qualification and evaluation of the project resources.
(A). Techno-economic analysis.
(B). Feasibility analysis.
(C). Input analysis.
(D). Financial analysis.
Answer: (B)

Q7. Industries producing complete articles for direct consumption & also processing industries are called as_______________.
(A). Manufacturing industries.
(B). Feeder Industries.
(C). Service Industries.
(D). Mining or Quarrying.
Answer: (A)

Q8. _________________ implies the availability or otherwise of plant and machinery and technical know how to produce the product.
(A). Economic viability.
(B). Financial feasibility.
(C). Technical feasibility.
(D). Managerial competence
Answer: (C)

Q9. Decisions taken by an entrepreneur on behalf of his enterprise are known as _________.
(A). Organizational decisions.
(B). Personal decisions.
(C). Routine decisions.
(D). Strategic decisions
Answer: (A)

Q10. Decisions which are concerned with policy matters and exercise fundamental influence on the objectives of the organization are called as____________.
(A). Organizational decisions.
(B). Personal decisions.
(C). Routine decisions
(D). Strategic decisions.
Answer: (D)

Q11. ______________ may be defined as the excess of present value of project cash inflows over that of out flows.
(A). Net present value technique.
(B). Average rate of return.
(C). Benefit-Cost ratio.
(D). Internal rate of return
Answer: (A)

Q12. _______________ is the analysis of costs and benefits of a proposed project with the goal of assuming a rational allocation of limited funds.
(A). Project formulation.
(B). Project evaluation.
(C). Project appraisal.
(D). Project Design.
Answer: (C)

Q13. _____________ is a graphical representation of the various activity and event relating to a project.
(A). Network
(B). Scheduling technique.
(C). Logical Model.
(D). Network Diagram
Answer: (D)

Q14. ____________ is primarily concerned with the identification of the project demand potential and the selection of the optimal technology.
(A). Techno-economic analysis.
(B). Feasibility analysis.
(C). Input analysis.
(D). Financial analysis.
Answer: (A)

Q15. New Small Scale industries are exempted from the payment of income tax under section 80J is called __________.
(A). Development Rebate.
(B). Investment Allowance.
(C). Rehabilitation Allowance
(D). Tax Holiday
Answer: (B)

Q16. Large investment is made in fixed assets; the project will be termed as __________.
(A). Capital Intensive
(B). Labour Intensive.
(C). Product Intensive.
(D). Market Intensive.
Answer: (A)

Q17. _____________ can be defined as a specifically evolved work plan densed to achieve a specific objective within a specific period of time.
(A). Idea generation.
(B). Opportunity Scanning.
(C). Project.
(D). Strategy.
Answer: (C)

Q18. EDPs course contents contain ___________.
(A). General introduction to entrepreneurs.
(B). Motivation training.
(C). Managerial skills.
(D). All the above
Answer: (D)

Q19. A commercial banker would prefer a ____________ debt-equity ratio over the years as it indicates financial strength of a unit.
(A). Declining.
(B). Increasing.
(C). Stable.
(D). Fluctuating.
Answer: (A)

Q20. Goods or services reach the market place through ________.
(A). Marketing channels.
(B). Multilevel pyramids.
(C). Monopolies.
(D). Multiplication.
Answer: (A)

Q21. Someone legally appointed to resolve the financial difficulties of an insolvent firm is called____________.
(A). An administrator.
(B). A predator.
(C). An auditor.
(D). A turnaround consultant
Answer: (A)

Q22. Why should an entrepreneur do a feasibility study for starting a new venture?
(A). To identify possible sources of funds
(B). To see if there are possible barriers to success
(C). To estimate the expected sales
(D). To explore potential customers
Answer: (C)

Q23. To provide financial assistance to entrepreneurs the government has set up a number of___________.
(A). Financial advisors.
(B). Financial intermediaries.
(C). Industrial estates.
(D). Financial institutions.
Answer: (D)

Q24. LOB stands for____________.
(A). Line of Business.
(B). Line of Balance
(C). Loss of Business.
(D). Loss of Balance
Answer: (B)

Q25. District Industries Centers are located ____________.
(A). In each district.
(B). In each state.
(C). Only in selected districts.
(D). Only in selected states.
Answer: (A)