Antonyms Verbal Ability Questions and Answers

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Antonyms Verbal Ability Questions and Answers, Download PDF

Section 1
In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the
given words.

1. ENORMOUS
A. Soft
B. Average
C. Tiny
D. Weak
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
No answer description available for this question.

2. COMMISSIONED
A. Started
B. Closed
C. Finished
D. Terminated
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation:
No answer description available for this question.

3. ARTIFICIAL
A. Red
B. Natural
C. Truthful
D. Solid
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
No answer description available for this question.

4. EXODUS
A. Influx
B. Home-coming
C. Return
D. Restoration
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
No answer description available for this question.

5. RELINQUISH
A. Abdicate
B. Renounce
C. Posses
D. Deny
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
No answer description available for this question.

6. EXPAND
A. Convert
B. Condense
C. Congest
D. Conclude
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

7. MORTAL
A. Divine
B. Immortal
C. Spiritual
D. Eternal
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

8. QUIESCENT
A. ACTIVE
B. Dormant
C. Weak
D. Unconcerned
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

9. OBEYING
A. Ordering B. Following
C. Refusing D. Contradicting
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

10. FRAUDULENT
A. Candid
B. Direct
C. Forthright
D. Genuine
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation: No answer description available for this question.

11. FLAGITIOUS
A. Innocent
B. Vapid
C. Ignorant
D. Frivolous
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

12. BELITTLE
A. Criticize
B. Flatter
C. Exaggerate
D. Adore
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: Main Entry: belittle
Part of Speech: verb
Definition: detract
Synonyms: bad-mouth, blister, criticize, cut down to size, cut to the quick, decry, deprecate,
depreciate, deride, derogate, diminish, discount, discredit, disparage, dispraise, downgrade,
downplay, dump on, knock*, lower, minimize, pan, pooh pooh, poor mouth, put down, rip*, roast,
run down, scoff at, scorch*, scorn, shoot down, shoot full of holes, slam*, smear, sneer at, sour
grapes, squash, squelch, take a swipe at, take down, take down a peg, tear down, underestimate,
underrate, undervalue, write off.
Antonyms: build up, exaggerate, praise, value

13. STARTLED
A. Amused
B. Relaxed
C. Endless
D. Astonished
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
No answer description available for this question.

14. BUSY
A. Occupied
B. Engrossed
C. Relaxed
D. Engaged
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

15. FRESH
A. Faulty
B. Sluggish
C. Disgraceful
D. Stale
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation: No answer description available for this question.

16. CULPABLE
A. Defendable
B. Blameless
C. Careless
D. Irresponsible
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

17. EVASIVE
A. Free
B. Honest
C. Liberal
D. Frank
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

18. GREGARIOUS
A. Antisocial B. Glorious
C. Horrendous D. Similar
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

19. AWARE
A. Uncertain B. Ignorant
C. Sure D. Doubtful
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

20. HIRSUTE
A. Scaly B. Bald
C. Erudite D. Quiet
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

21. SHRINK
A. Contract B. Spoil
C. Expand D. Stretch
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

22. COMMON
A. Rare B. Small
C. Petty D. Poor
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

23. COMFORT
A. Uncomfort B. Miscomfort
C. Discomfort D. None Of These
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

24. DEAR
A. Priceless B. Free
C. Worthless D. Cheap
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation: No answer description available for this question.

25. ARROGANT
A. Humble B. Cowardly
C. Egotistic D. Gentlemanly
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

26. VICTORIOUS
A. Defeated B. Annexed
C. Destroyed D. Vanquished
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

27. GRACEFUL
A. Rough B. Expert
C. Miserable D. Awkward
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation: No answer description available for this question.

28. NADIR
A. Modernity B. Zenith
C. Liberty D. Progress
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

29. EXTRAVAGANCE
A. Luxury B. Poverty
C. Economical D. Cheapness
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
Main Entry: extravagant
Part of Speech: adjective
Definition: indulgent, wasteful
Synonyms: absurd, bizarre, costly, crazy, exaggerated, excessive, exorbitant, expensive,
extortionate, extreme, fanciful, fancy, fantastic, flamboyant, flashy, foolish, garish, gaudy,
grandiose, immoderate, implausible, improvident, imprudent, inordinate, lavish, ludicrous,
nonsensical, ornate, ostentatious, outrageous, overpriced, preposterous, pretentious, prodigal,
profligate, reckless, ridiculous, showy, silly, spendthrift, steep, unbalanced, unconscionable, unreasonable, unrestrained
Antonyms: close, economical, moderate, provident, reasonable, saving, stingy, thrifty,
unpretentious

30. PERTINENT
A. Irrational B. Irregular
C. Insistent D. Irrelevant
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation: No answer description available for this question.

31. OBSCURE
A. Implicit B. Obnoxious
C. Explicit D. Pedantic
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

32. URBANE
A. Illiterate B. Backward
C. Discourteous D. Orthodox
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

33. VANITY
A. Pride B. Humility
C. Conceit D. Ostentious
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

34. RARELY
A. Hardly B. Definately
C. Frequently D. Periodically
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

35. MALICIOUS
A. Kind B. Boastful
C. Generous D. Indifferent
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

36. EPILOGUE
A. Dialogue B. Prelude
C. Post script D. Epigram
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

37. CAPACIOUS
A. Limited B. Caring
C. Foolish D. Changeable
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

38. CONDENSE
A. Expand B. Distribute
C. Interpret D. Lengthen
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

39. ADAPTABLE
A. Adoptable B. Flexible
C. Yielding D. Rigid
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation: No answer description available for this question.

40. SACROSANCT
A. Irreligious B. Unethical
C. Irreverent D. Unholy
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation: No answer description available for this question.

41. INDISCREET
A. Reliable B. Honest
C. Prudent D. Stupid
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

42. FAMILIAR
A. Unpleasant B. Dangerous
C. Friendly D. Strange
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation: No answer description available for this question.

43. TANGIBLE
A. Ethereal B. Concrete
C. Actual D. Solid
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

44. LOVE
A. Villainy B. Hatred
C. Compulsion D. Force
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

45. FAMOUS
A. Disgraced B. Unknown
C. Evil D. Popular
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

46. ABSOLUTE
A. Deficient B. Faulty
C. Limited D. Scarce
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
Word: absolute
Part of Speech: adjective
Definition: without limit
Synonyms: complete, consummate, downright, entire, flat out, free, full, infinite, no catch, no fine
print, no holds barred, no ifs ands or buts, no joke, no strings attached, outright, plenary, pure,
sheer, simple, straight out, supreme, thorough, total, unabridged, unadulterated, unconditional,
unlimited, unqualified, unrestricted, utter
Antonyms: accountable, circumscribed, limited, restricted, tractable

47. FRUGAL
A. Copious B. Extravagant
C. Generous D. Ostentatious
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

48. INSIPID
A. Tasty B. Stupid
C. Discreet D. Feast
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

49. ABLE
A. Disable B. Inable
C. Unable D. Misable
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

50. HOSTILITY
A. Courtesy B. Hospitality
C. Relationship D. Friendliness
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation: No answer description available for this question.

51. CROWDED
A. Busy B. Congested
C. Quiet D. Deserted
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation: No answer description available for this question.

52. COMIC
A. Emotional B. Tragic
C. Fearful D. Painful
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

53. HAPLESS
A. Cheerful B. Consistent
C. Fortunate D. Shapely
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

54. FLIMSY
A. Frail B. Filthy
C. Firm D. Flippant
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

55. EQUANIMITY
A. Resentment B. Dubiousness
C. Duplicity D. Excitement
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation: No answer description available for this question.

56. ADDITION
A. Division B. Enumeration
C. Subtraction D. Multiplication
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

57. ZENITH
A. Acme B. Top
C. Nadir D. Pinnacle
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

58. DOUBTFUL
A. Famous B. Certain
C. Fixed D. Important
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

59. PERENNIAL
A. Frequent B. Regular
C. Lasting D. Rare
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation: No answer description available for this question.

60. BENIGN
A. Malevolent B. Soft
C. Friendly D. Unwise
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

61. HINDRANCE
A. Aid B. Persuasion
C. Cooperation D. Agreement
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

62. EXTRICATE
A. Manifest B. Palpable
C. Release D. Entangle
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation: No answer description available for this question.

63. REPRESS
A. Inhibit B. Liberate
C. Curb D. Quell
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

64. ACQUITTED
A. Freed B. Burdened
C. Convicted D. Entrusted
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

65. PROVOCATION
A. Vocation B. Pacification
C. Peace D. Destruction
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

66. SUBSERVIENT
A. Aggressive B. Straightforward
C. Dignified D. Supercilious
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

67. LEND
A. Borrow B. Cheat
C. Pawn D. Hire
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

68. FAINT-HEARTED
A. Warm-hearted B. Full-blooded
C. Hot-blooded D. Stout-hearted
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation: No answer description available for this question.

69. REMISS
A. Forgetful B. Watchful
C. Dutiful D. Harmful
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

70. TRANSPARENT
A. Semi-transparent B. Muddy
C. Opaque D. Dark
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

71. HONORARY
A. Dishonorable B. Reputed
C. Paid D. Official
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

72. METICULOUS
A. Mutual B. Shaggy
C. Meretricious D. Slovenly
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation: No answer description available for this question

73. LOQUACIOUS
A. Reticent B. Talkative
C. Garrulous D. Verbose
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

74. CONFESS
A. Deny B. Refuse
C. Contest D. Contend
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

75. ANNOY
A. Praise B. Rejoice
C. Please D. Reward
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

76. REPEL
A. Attend B. Concentrate
C. Continue D. Attract
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation: No answer description available for this question.

77. SUPPRESS
A. Encourage B. Allow
C. Praise D. Permit
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

78. NIGGARDLY
A. Frugal B. Thrifty
C. Stingy D. Generous
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation: No answer description available for this question.

79. IMPASSE
A. Resurgence B. Breakthrough
C. Continuation D. Combination
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

80. HAPHAZARD
A. Fortuitous B. Indifferent
C. Deliberate D. Accidental
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

81. DENSITY
A. Rarity B. Intelligence
C. Clarity D. Brightness
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

82. ADHERENT
A. Detractor B. Enemy
C. Alien D. Rival
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

83. BASE
A. Climax B. Height
C. Top D. Roof
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

84. PATCHY
A. Attractive B. Uniform
C. Simple D. Clear
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

85. ENMITY
A. Important B. Unnecessary
C. Friendship D. Likeness
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

86. HOLLOW
A. Filled B. Solid
C. Strong D. Substantial
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
Main Entry: hollow
Part of Speech: adjective
Definition: empty, hollowed out
Synonyms: alveolate, arched, carved out, cavernous, cleft, concave, cup-shaped, cupped, curved,
deep-set, depressed, dimpled, excavated, incurved, indented, infundibular, not solid, notched,
pitted, striated, sunken, troughlike, unfilled, vacant, vaulted, void
Antonyms: convex, full, raised, solid.

87. VALUABLE
A. Invaluable B. Worthless
C. Inferior D. Lowly
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

88. GULLIBLE
A. Incredulous B. Fickle
C. Easy D. Stylish
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

89. INDUSTRIOUS
A. Indifferent B. Indolent
C. Casual D. Passive
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

90. AUTONOMY
A. Slavery B. Subordination
C. Dependence D. Submissiveness
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

91. ALIEN
A. Native B. Domiciled
C. Natural D. Resident
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

92. SYNTHETIC
A. Affable B. Natural
C. Plastic D. Cosmetic
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

93. BALANCE
A. Disbalance B. Misbalance
C. Debalance D. Imbalance
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation: No answer description available for this question.

94. LIABILITY
A. Property B. Assets
C. Debt D. Treasure
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

95. MOUNTAIN
A. Plain B. Plateau
C. Precipice D. Valley
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation: No answer description available for this question.

96. STATIONARY
A. Active B. Mobile
C. Rapid D. Busy
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

97. CONCEDE
A. Object B. Refuse
C. Grant D. Accede
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

98. VIOLENT
A. Humble B. Harmless
C. Gentle D. Tame
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

99. VIRTUOUS
A. Wicked B. Corrupt
C. Vicious D. Scandalous
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

100. GAIN
A. Loose B. Fall
C. Lost D. Lose
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation: No answer description available for this question.

101. PRELIMINARY
A. Final B. First
C. Secondary D. Initial
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

102. DEFIANCE
A. Anxiety B. Obedience
C. Suspicion D. Dismay
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

103. ENCOURAGE
A. Dampen B. Disapprove
C. Discourage D. Warn
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

104. LUCID
A. Glory B. Noisy
C. Obscure D. Distinct
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

105. STRINGENT
A. General B. Vehement
C. Lenient D. Magnanimous
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.

106. MINOR
A. Big B. Major
C. Tall D. Heavy
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

107. REVEALED
A. Denied B. Concealed
C. Ignored D. Overlooked
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

108. ESSENTIAL
A. Extra B. Noughts
C. Minors D. Trivial
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation: No answer description available for this question.

109. HYPOCRITICAL
A. Gentle B. Sincere
C. Amiable D. Dependable
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation: No answer description available for this question.

110. FICKLE
A. Courageous B. Sincere
C. Steadfast D. Humble
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation: No answer description available for this question.