Artificial Intelligence Algorithms – MCQ

Posted by

Artificial Intelligence Algorithms

1. What is a Cybernetics?
a) Study of communication between two machines
b) Study of communication between human and machine
c) Study of communication between two humans
d) Study of Boolean values
View Answer
Answer: b
Explanation: Cybernetics is Study of communication between human and machine.

2. What is the goal of artificial intelligence?
a) To solve real-world problems
b) To solve artificial problems
c) To explain various sorts of intelligence
d) To extract scientific causes
View Answer
Answer: c
Explanation: The scientific goal of artificial intelligence is to explain various sorts of intelligence.

3. An algorithm is complete if ____________
a) It terminates with a solution when one exists
b) It starts with a solution
c) It does not terminate with a solution
d) It has a loop
View Answer
Answer: a
Explanation: An Algorithm is complete if It terminates with a solution when one exists.

4. Which is true regarding BFS (Breadth First Search)?
a) BFS will get trapped exploring a single path
b) The entire tree so far been generated must be stored in BFS
c) BFS is not guaranteed to find a solution if exists
d) BFS is nothing but Binary First Search
View Answer
Answer: b
Explanation: Regarding BFS-The entire tree so far been generated must be stored in BFS.

5. What is a heuristic function?
a) A function to solve mathematical problems
b) A function which takes parameters of type string and returns an integer value
c) A function whose return type is nothing
d) A function that maps from problem state descriptions to measures of desirability
View Answer
Answer: d
Explanation: Heuristic function is a function that maps from problem state descriptions to measures of desirability.

6. The traveling salesman problem involves n cities with paths connecting the cities. The time taken for traversing through all the cities, without knowing in advance the length of a minimum tour, is ___________
a) O(n)
b) O(n2)
c) O(n!)
d) O(n/2)
View Answer
Answer: c
Explanation: The traveling salesman problem involves n cities with paths connecting the cities. The time taken for traversing through all the cities, without knowing in advance the length of a minimum tour, is O(n!).

7. What is the problem space of means-end analysis?
a) An initial state and one or more goal states
b) One or more initial states and one goal state
c) One or more initial states and one or more goal state
d) One initial state and one goal state
View Answer
Answer: a
Explanation: The problem space of means-end analysis has an initial state and one or more goal states.

8. An algorithm A is admissible if ___________
a) It is not guaranteed to return an optimal solution when one exists
b) It is guaranteed to return an optimal solution when one exists
c) It returns more solutions, but not an optimal one
d) It guarantees to return more optimal solutions
View Answer
Answer: b
Explanation: An algorithm A is admissible if It is guaranteed to return an optimal solution when one exists.

9. Knowledge may be
I. Declarative.
II. Procedural.
III. Non-procedural.
a) Only (I)
b) Only (II)
c) Only (III)
d) Both (I) and (II)
View Answer
Answer: d
Explanation: Knowledge may be declarative and procedural.

10. Idempotency law is
I. P Ú P = P.
II. P Ù P = P.
III. P + P = P.
a) Only (I)
b) Only (II)
c) Only (III)
d) Both (I) and (II)
View Answer
Answer: a
Explanation: Idempotency Law is P V P = P.