(Biology) General Science Question Part 01

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

(Biology) General Science Question(PART01) Free PDF Download

Q1. Alcoholic drink contains .
Ans -: Ethyl Alcohol

Q2. Glucose in stored in the form of by Animals.
Ans -: Glycogen

Q3. Ascariasis is caused by .
Ans -: Round Worm

Q4. BCG vaccination (Bacillus Calmette Guerin) gives immunity from .
Ans -: Tuberculosis

Q5. Blood groups was discovered by –
Ans -: Karl Landsteiner

Q6. The first successful heart transplant in India was performed by –
Ans -: Dr. Panangipalli Venugopal

Q7. The oral polio vaccine was discovered by –
Ans -: Jonas Salk

Q8. Companion cells are unique to .
Ans -: Angiosperms

Q9. DNA stands for .
Ans -: Deoxyribonucleic Acid

Q10. Dog bite can cause rabies. Bite of which other animal can also cause rabies?
Ans -: Bat

Q11. Endocrine glands are also known as .
Ans -: Ductless Glands

Q12. The Small Pox vaccine was discovered by –
Ans -: Edward Jenner

Q13. Deficiency of iodine leads to .
Ans -: Enlargement of Thyroid Gland

Q14. First vaccine produced by bio-technology was used against which virus?
Ans -: Hepatitis-B

Q15. Turmeric is obtained from of a Plant.
Ans -: Stem

Q16. Genes are made by .
Ans -: Polynucleotides

Q17. Haematopoiesis occurs in .
Ans -: Bone marrow

Q18. Leprosy is also known as .
Ans -: Hansen’s Disease

Q19. A human skull has number of bones.
Ans -: 22 Bones

Q20. Deposition of which acid in the muscles leads to a feeling of fatigue in Humans?
Ans -: Lactic Acid

Q21. RBC’s count in the blood is increased when a personis having .
Ans: Polycythaemia

Q22. Where are the Lachrymal glands situated in the human body?
Ans: Eye Orbit

Q23. The red, blue and purple colours seen in plants is becauseof the pigment.
Ans: Anthocyanin

Q24. Which part of the human brain controls Motor skills of the body?
Ans: Frontal Lobes

Q25. What is the name the hormone that regulates the amount of glucose in the blood .
Ans: Insulin