(Biology) General Science Question Part 02

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

(Biology) General Science Question(PART01) Free PDF Download

Q26. Name the gas used for making vegetable ghee?
Ans: Hydrogen

Q27. Which is the largest gland in the human body?
Ans: Liver

Q28. The smallest functional unit of a kidney is the ?
Ans: Nephron

Q29. James D. Watson, a Nobel Prize winning scientist is expert in the field of .
Ans: Genetics

Q30. Polio is caused by a .
Ans: Virus

Q31. The flow of energy in the Energy Pyramid is always .
Ans: Upwards

Q32. Saliva helps in the digestion of .
Ans: Starch

Q33. Which Parent’s chromosome is used for sex determination test?
Ans: Father

Q34. The bio-gas used for cooking is a mixture of .
Ans: Methane & Carbon dioxide

Q35. The yellow colour of the human faeces is a result of the pigment called .
Ans: Urobilin

Q36. Which air pollutant causes the most serious health hazards?
Ans: Sulphur dioxide

Q37. Vitamin K is required for the synthesis of .
Ans: Prothrombin

Q38. Which compound is used in anti-malarial drug?
Ans: Chloroquine

Q39. Dental cavities are caused because of the deficiency of?
Ans: Fluorine

Q40. What is the process of filtering blood through an artificial kidney called?
Ans: Dialysis

Q41. Which is the first vaccine injected into a newly born baby?
Ans: BCG

Q42. Food poisoning is caused by .
Ans: Clostridium botulinum

Q43. Which hormone is used as an oral contraceptive?
Ans: Progesterone

Q44. The longest and largest bone in the human body is?
Ans: Femur

Q45. Which metal is present in haemoglobin?
Ans: Iron

Q46. What is the total number of Chromosomes found in the human gene?
Ans: 46

Q47. The PH value of human blood is?
Ans: 7.40

Q48. The plants, which grow under water stress conditions are called?
Ans: Xerophytes

Q49. During photosynthesis, Solar Energy is converted to .
Ans: Chemical energy

Q50. Which is the smallest bone in the human body?
Ans: Stapes