(Biology) General Science Question Part 03

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

(Biology) General Science Question(PART03) Free PDF Download

Q51. The study of Trees is called?
Ans: Dendrology

Q52. Who proposed the Theory of natural selection?
Ans: Dendrology

Q53. Turpentine oil is obtained from .
Ans: Resin from Pines

Q54. Upper most layer of skin is called?
Ans: Epidermis

Q55. Which is the only element found in Chlorophyll?
Ans: Magnesium

Q56. What are Bryophytes ?
Ans: Amphibious Plants

Q57. Which component of the Cell is called it’s ‘Kitchen’?
Ans: Chloroplast

Q58. What is known as ‘Suicidal bags of cell’?
Ans: Chloroplast

Q59. What is systolic and diastolic pressure in a healthy man?
Ans: 120mm & 80mm

Q60. Dermatology is the study of?
Ans: Human Skin

Q61. Which chemical is popularly used in Rat poison?
Ans: White Phosphorus

Q62. What is the Dental formula of man?
Ans: 2123/2123

Q62. What is the name of first cloned sheep?
Ans: Dolly

Q64. is the normal cholesterol level in human blood.
Ans: 180-200 mg/dL

Q65. A is the smallest structural and functional unit of nervous system.
Ans: Neuron

Q66. 99% percentage of water is lost during transpiration, True or False?
Ans: TRUE

Q67. Which enzyme is present in all members of the animal kingdom except Protozoa?
Ans: Amylase

Q68. Zika virus is carried by Mosquito.
Ans: Aedes

Q69. Tomato contains which acid?
Ans: Oxalic Acid

Q70. Which animal respire without having blood in them?
Ans: Oxalic Acid

Q71. Which cells acting as phagocytes are present in the liver?
Ans: Kupffer cells

Q72. Which cell organelles function as the power house of a living cell?
Ans: Mitochondria

Q73. A bite of a mad dog causes –
Ans: Hydrophobia

Q74. Which disease is known as ‘silent killer’?
Ans: High Blood pressure

Q75. Human saliva contains the enzyme known as .
Ans: Ptyalin