(Biology) General Science Question Part 04

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

(Biology) General Science Question(PART04) Free PDF Download

Q76. Which gland disappears during old age?
Ans: Thymus

Q77. The insect responsible for the spread of Kala-azar is –
Ans: Sand Fly

Q78. is known as the strongest natural fibre.
Ans: Silk

Q79. Which is known as graveyard of RBC’s ?
Ans: Spleen

Q80. The gland known as master gland in human body is the .
Ans: Pituitary gland

Q81. The process of cell division is known as –
Ans: Mitosis

Q82. Which part of the Plant body acts as the carrier of food and other substances to all its parts?
Ans: Phloem

Q83. Which is the sweetest sugar?
Ans: Fructose

Q84. The hearing function is associated with which part of the Human Brain?
Ans: Temporal Lobe

Q85. Which major chemical compound is found in human kidney stones?
Ans: Calcium oxalate

Q86. Which metal is present in Insulin?
Ans: Zinc

Q87. Thirst, hunger and sleep are controlled by which part of the brain?
Ans: Hypothalamus

Q88. Alcohol affects which part of human brain?
Ans: Cerebellum

Q89. Which part of human brain is the regulating centre for swallowing and vomiting?
Ans: Medulla Oblongata

Q90. Which part of the Human Eye changes it size based on the amount of Light?
Ans: Pupil

Q91. is the plant which yields biodiesel or biofuel.
Ans: Jatropha Curcas

Q92. The part of the human eye which regulates the quantum of light entering is –
Ans: Iris

Q93. Which salt is found in bone in largest amount?
Ans: Calcium Phosphate

Q94. What is the name of the test done to diagnose cancer?
Ans: Biopsy Test

Q95. The vitamin which is considered to be a hormone is –
Ans: Biopsy Test

Q96. Intake of which vitamin is recommended to improve blood coagulation?
Ans: Vitamin K

Q97. Who explained about the blood circulation for the first time?
Ans: William Harvey

Q98. Alexander Fleming invented.
Ans: Penicillin

Q99. Who is credited for producing first man-made Gene in a lab?
Ans: Dr. Hargobind Khurana

Q100. Xerophthalmia is a disease caused by lack of which vitamin?
Ans: Vitamin A