(Chemistry) General Science Question Part 01

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

(Chemistry) General Science Question(PART01) Free PDF Download

Q1) What is used in nuclear reactor as a moderator. It is also known as Heavy Water?
Ans -: Deuterium Oxide (D2O)

Q2) Which Metal is in liquid state at room temperature?
Ans -: Gallium

Q3) elements are non-metal.
Ans -: Electro-negative

Q4) What is known as Artificial Silk.
Ans -: Rayon

Q5) Nitrous Oxide (N2O) is also known as –
Ans -: Laughing Gas

Q6) Which compound is used to prepare water proof clothes?
Ans -: Calcium hydride

Q7) Which Nobel Gas is also known as ‘Stranger Gas’?
Ans -: Xenon

Q8) Which Acid is know as ‘Oil of Vitriol’?
Ans -: Sulphuric acid

Q9) For making of parachute, which polymeric substance used?
Ans -: Viscose

Q10) Acid rain is caused when the air is polluted by Gases.
Ans -: Nitrous Oxide & Sulphur dioxide

Q11) All noble gases are & .
Ans -: Colourless and Odourless

Q12) is used as a Water Purifier.
Ans -: Alum

Q13) Aluminium is extracted from which ore?
Ans -: Bauxite

Q14) The Process is used to synthesized Ammonia (NH3)?
Ans -: Haber’s Process

Q15) Which compound/acid commonly known as Aspirin?
Ans -: Acetylsalicylic Acid

Q16) gas used to fill Balloons.
Ans -: Helium

Q17) is also known as Baryta Water?
Ans -: Barium Hydroxide

Q18) Best sources for Vitamin D are –
Ans -: Sunlight & Fish liver

Q19) Which gas is the chief component of Bio-gas?
Ans -: Methane

Q20) is the purest form of Carbon found in Nature.
Ans -: Diamond

Q21) The Chemical name of ‘Washing Soda’ is –
Ans -: Sodium Carbonate

Q22) What is the Chemical name of Chromic Acid?
Ans -: Chromium trioxide

Q23) Chemical name of Picric Acid is –
Ans -: Tri Nitro Phenol

Q24) In Photography, which chemical used as a fixer.
Ans -: Sodium thiosulphate

Q25) What are used to control the chain reaction in a nuclear reactor?
Ans -: Cadmium rods