(Chemistry) General Science Question Part 02

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

(Chemistry) General Science Question(PART02) Free PDF Download

Q26) In sunlight, Chloroform is converted into , a poisonous gas.
Ans -: Phosgene

Q27) Which Vitamin contains Cobalt?
Ans -: Vitamin B12

Q28) is one of the most common preservatives used in food processing industry?
Ans -: Benzoic Acid

Q29) Which compounds are responsible for permanent hardness of water?
Ans -: Sulphates and Chlorides of Calcium and Magnesium

Q30) The temporary hardness of water is caused of because of which compounds?
Ans -: Bicarbonates of Calcium and Magnesium

Q31) Copper is extracted from which ore?
Ans -: Copper Pyrite

Q32) When there is , Dead organisms are transformed into petroleum and natural gas.
Ans -: Absence of air

Q33) Deuterium is of Hydrogen.
Ans -: Isotope

Q34) the weight of iron is , when it is undergoing the process of ‘rusting’.
Ans -: Increases

Q35) Efficiency of the catalyst depends on its –
Ans -: Molecular State

Q36) Egg shell is made up of .
Ans -: Calcium Carbonate

Q37) Which Vitamins are Fat Soluble?
Ans -: A, D, E & K

Q38) Which was the First organic compound synthesized in a lab and it was done by whom?
Ans -: Urea by Friedrich Wöhler

Q39) Fuse wire is made up of .
Ans -: Lead and Tin

Q40) is used to coat Galvanised Iron.
Ans -: Zinc

Q41. Which Gases are used by sea divers for under water breathing?
Ans -: Oxygen & Helium

Q42. & gases are helpful for ripening of raw fruits.
Ans -: Ethylene & Acetylene

Q43. The found in an ore is known as Gangue.
Ans -: Impurities

Q44. Iron is extracted from which ore?
Ans -: Hematite

Q45. Kerosene is a mixture of .
Ans -: Aliphatic hydrocarbons

Q46. Which Element is used for making of Lead pencil.
Ans -: Graphite

Q47. The lightest metal is .
Ans -: Lithium

Q48. is the main ore of Mercury.
Ans -: Cinnabar

Q49. Which Metal is found in the highest proportion in earth’s crust?
Ans -: Aluminium

Q50. Mine explosions are mostly caused by mixing of Air & .
Ans -: Methane