(Chemistry) General Science Question Part 03

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

(Chemistry) General Science Question(PART03) Free PDF Download

Q51. What is the compound used to in Nail polish remover?
Ans -: Acetone

Q52. Natural rubber is a polymer derived from .
Ans -: Isoprene

Q53. The coating on non-stick cookware is of .
Ans -: polytetrafluoroethylene (PTFE) – TEFLON

Q54. The Nuclear Fusion on the Sun’s surface result intoformation of Atoms.
Ans -: Helium

Q55. Organic Compounds are only soluble in .
Ans -: Non-polar solvents

Q56. is also know as “FOOL’S GOLD”.
Ans -: Iron Pyrite

Q57. In an Oxidation process happens.
Ans -: Loss of electrons

Q58. Oxides of metals are .
Ans -: Alkaline

Q59. Ozone is in nature.
Ans -: Diamagnetic

Q60. The chemical composition of paper is that of a .
Ans -: Cellulose

Q61. Paraffin wax is .
Ans -: Saturated hydrocarbon

Q62. In which type of Rocks is Petroleum (Fossil Fuel) is found?
Ans -: Sedimentary Rocks

Q63. is also called White Gold.
Ans -: Platinum

Q64. Which is the purest form of Iron?
Ans -: Wrought Iron

Q65. Which Ore is used to extract Radium?
Ans -: Pitchblende

Q66. Solder is an alloy of .
Ans -: Tin and Lead

Q67. Which Radioactive Isotope is used in Cancer treatment?
Ans -: Cobalt – 60

Q68. is the element common to all acids.
Ans -: Hydrogen

Q69. is created by Alloying Iron and Chromium.
Ans -: Stainless Steel

Q70. The lustre of a metal is due to .
Ans -: Presence of free electrons

Q71. Which Mineral element is found in chlorophyll?
Ans -: Magnesium

Q72. The most abundant element in the earth’s crust is –
Ans -: Oxygen

Q73. The term ‘catalysis’ was coined by .
Ans -: Jöns Jakob Berzelius

Q74. Which element is the primary reason for radioactivity found in human body?
Ans -: Potassium – 40

Q75. Germanium, an ultrapure metal is purified by which method?
Ans -: Zone refining