(Chemistry) General Science Question Part 04

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

(Chemistry) General Science Question(PART04) Free PDF Download

Q76. Tooth enamel is made up of .
Ans -: hydroxyapatite, a mineral compound of calcium and phosphate

Q77. Which gas is filled inside a Tube light?
Ans -: Mercury Vapour & Argon

Q78. is an aqueous solution of Acetic acid.
Ans -: Vinegar

Q79. Which Vitamins are Water Soluble?
Ans -: Vitamin B complex & Vitamin C

Q80. Silver turns black (Tarnish) because of itsreaction with .
Ans -: Sulphur

Q81. Melting of ice can be prevented with the use of –
Ans -: Gelatin

Q82. A Bee Sting contains which Acid?
Ans -: Methanoic Acid

Q83. An Orange contains Acid.
Ans -: Citric Acid

Q84. Etching of glass is done with the help of .
Ans -: Hydrofluoric acid (HF)

Q85. Which acid is used in soft drinks?
Ans -: Carbonic acid (H2CO3)

Q86. Silver Iodide is used as a ‘seed’ agent for making of –
Ans -: Artificial Rain

Q87. is used as a catalyst for the synthesis of Sulphuric Acid by Contact Process.
Ans -: Platinum (Pt)

Q88. Vanaspati Ghee is synthesized with the help of which catalyst?
Ans -: Nickle (Ni)

Q89. Swelling of bread takes place because of –
Ans -: Carbon dioxide

Q90. Cigarette lighters contain Gas.
Ans -: Butane

Q91. Which gas is used in fire extinguisher?
Ans -: Carbon dioxide

Q92. is termed as ‘Metal of Future’.
Ans -: Titanium

Q93. Safety matches are prepared using –
Ans -: Red Phosphorous

Q94. A Photoelectric cell contains metal.
Ans -: Selenium

Q95. Zinc Phosphide is used as?
Ans -: Rat Poison

Q96. Which is the hardest substance found in human body?
Ans -: Tooth Enamel

Q97. Ozone is an of Oxygen.
Ans -: Allotrope

Q98. Which Metal is naturally Anti-Bacterial?
Ans -: Copper

Q99. Which was the first element to be produced after Big Bang?
Ans -: Hydrogen

Q100. If you pour a handful of salt into a glass of water, the water level will .
Ans -: Go Down