Computer Security MCQ’s with Answers

Posted by

Computer Security

1. A vulnerability scanner is
(A) a prepared application that takes advantage of a known weakness.
(B) a tool used to quickly check computers on a network for known weaknesses.
(C) an application that captures TCP/IP data packets, which can maliciously be used to capture passwords and other data while it is in transit either within the computer or over the network.
(D) a situation in which one person or program successfully masquerades as another by falsifying data and thereby gaining illegitimate access.

2. A packet sniffer is
(A) a prepared application that takes advantage of a known weakness.
(B) a tool used to quickly check computers on a network for known weaknesses.
(C) an application that captures TCP/IP data packets, which can maliciously be used to capture passwords and other data while it is in transit either within the computer or over the network.
(D) a situation in which one person or program successfully masquerades as another by falsifying data and thereby gaining illegitimate access.

3. These hacker breaks security for altruistic or at least non-malicious reasons.
(A) White hat
(B) Grey hat
(C) Blue hat
(D) None of these

4. This hacker is a hacker of ambiguous ethics and/or borderline legality, often frankly admitted.
(A) White hat
(B) Grey hat
(C) Blue hat
(D) None of these

5. This hacker is someone outside computer security consulting firms that are used to bug test a system prior to its launch, looking for exploits so they can be closed.
(A) White hat
(B) Grey hat
(C) Blue hat
(D) None of these

6. It is a software program designed to record (‘log’) every keystroke on the machine on which it runs
(A) Keylogger
(B) Worm
(C) Virus
(D) Cracker

7. It is a self-replicating program that infects computer and spreads by inserting copies of itself into other executable code or documents.
(A) Keylogger
(B) Worm
(C) Virus
(D) Cracker

8. Like a virus, it is also a self-replicating program. The difference between a virus and it is that a worm does not create copies of itself on one system: it propagates through computer networks.
(A) Keylogger
(B) Worm
(C) Cracker
(D) None of these

9. Viruses that fool a user into downloading and/or executing them by pretending to be useful applications are also sometimes called?
(A) Trojan horses
(B) Keylogger
(C) Worm
(D) Cracker

10. These are program designed as to seem to being or be doing one thing, but actually being or doing another.
(A) Trojan horses
(B) Keylogger
(C) Worm
(D) Cracker

11. It is a toolkit for hiding the fact that a computer’s security has been compromised, is a general description of a set of programs which work to subvert control of an operating system from its legitimate (in accordance with established rules) operators.
(A) Rootkit (B) Keylogger
(C) Worm (D) Cracker

12. Packet Sniffer is
(A) an application that captures TCP/IP data packets, which can maliciously be used to capture passwords and other data while it is in transit either within the computer or over the network.
(B) a situation in which one person or program successfully masquerades as another by falsifying data and thereby gaining illegitimate access.
(C) a toolkit for hiding the fact that a computer’s security has been compromised, is a general description of a set of programs which work to subvert control of an operating system from its legitimate (in accordance with established rules) operators.
(D) None of these

13. Rootkit is
(A) an application that captures TCP/IP data packets, which can maliciously be used to capture passwords and other data while it is in transit either within the computer or over the network.
(B) a situation in which one person or program successfully masquerades as another by falsifying data and thereby gaining illegitimate access.
(C) a toolkit for hiding the fact that a computer’s security has been compromised, is a general description of a set of programs which work to subvert control of an operating system from its legitimate (in accordance with established rules) operators.
(D) None of these

14. Spoofing attack is
(A) an application that captures TCP/IP data packets, which can maliciously be used to capture passwords and other data while it is in transit either within the computer or over the network.
(B) a situation in which one person or program successfully masquerades as another by falsifying data and thereby gaining illegitimate access.
(C) a toolkit for hiding the fact that a computer’s security has been compromised, is a general description of a set of programs which work to subvert control of an operating system from its legitimate (in accordance with established rules) operators.
(D) None of these

15. Security exploit is
(A) a prepared application that takes advantage of a known weakness.
(B) a tool used to quickly check computers on a network for known weaknesses.
(C) an application that captures TCP/IP data packets, which can maliciously be used to capture passwords and other data while it is in transit either within the computer or over the network.
(D) a situation in which one person or program successfully masquerades as another by falsifying data and thereby gaining illegitimate access.

16. A spoofing attack is
(A) a prepared application that takes advantage of a known weakness.
(B) a tool used to quickly check computers on a network for known weaknesses.
(C) an application that captures TCP/IP data packets, which can maliciously be used to capture passwords and other data while it is in transit either within the computer or over the network.
(D) a situation in which one person or program successfully masquerades as another by falsifying data and thereby gaining illegitimate access.

17. White hat is
(A) hacker breaks security for altruistic or at least non-malicious reasons.
(B) hacker of ambiguous ethics and/or borderline legality, often frankly admitted.
(C) someone outside computer security consulting firms that are used to bug test a system prior to its launch, looking for exploits so they can be closed.
(D) None of these

18. Grey hat is
(A) hacker breaks security for altruistic or at least non-malicious reasons.
(B) hacker of ambiguous ethics and/or borderline legality, often frankly admitted.
(C) someone outside computer security consulting firms that are used to bug test a system prior to its launch, looking for exploits so they can be closed.
(D) None of these

19. Blue hat is
(A) hacker breaks security for altruistic or at least non-malicious reasons.
(B) hacker of ambiguous ethics and/or borderline legality, often frankly admitted.
(C) someone outside computer security consulting firms that are used to bug test a system prior to its launch, looking for exploits so they can be closed.
(D) None of these

20. Black hat is
(A) someone who subverts computer security without authorization or who uses technology (usually a computer or the Internet) for terrorism, vandalism (malicious destruction), credit card fraud, identity theft, intellectual property theft, or many other types of crime.
(B) a person, usually not an expert in computer security, who breaks into computer systems by using prepackaged automated tools written by others.
(C) hacker who utilizes technology to announce a political message.
(D) None of these

21. Script kiddie is
(A) someone who subverts computer security without authorization or who uses technology (usually a computer or the Internet) for terrorism, vandalism (malicious destruction), credit card fraud, identity theft, intellectual property theft, or many other types of crime.
(B) a person, usually not an expert in computer security, who breaks into computer systems by using prepackaged automated tools written by others.
(C) hacker who utilizes technology to announce a political message.
(D) None of these

22. Hacktivism is
(A) someone who subverts computer security without authorization or who uses technology (usually a computer or the Internet) for terrorism, vandalism (malicious destruction), credit card fraud, identity theft, intellectual property theft, or many other types of crime.
(B) a person, usually not an expert in computer security, who breaks into computer systems by using prepackaged automated tools written by others.
(C) hacker who utilizes technology to announce a political message.
(D) None of these

23. It is a prepared application that takes advantage of a known weakness.
(A) security exploit
(B) vulnerability scanner
(C) packet sniffer
(D) rootkit

24. It is a tool used to quickly check computers on a network for known weaknesses.
(A) security exploit
(B) vulnerability scanner
(C) packet sniffer
(D) rootkit

25. It is an application that captures TCP/IP data packets, which can maliciously be used to capture passwords and other data while it is in transit either within the computer or over the network.
(A) security exploit
(B) vulnerability scanner
(C) packet sniffer
(D) rootkit

26. It is a situation in which one person or program successfully masquerades as another by falsifying data and thereby gaining illegitimate access.
(A) security exploit
(B) vulnerability scanner
(C) packet sniffer
(D) rootkit


Answer Sheet
1. (B) 2. (C) 3. (A) 4. (B) 5. (C)
6. (A) 7. (C) 8. (B) 9. (A) 10. (A)
11. (A) 12. (A) 13. (B) 14. (C) 15. (A)
16. (D) 17. (A) 18. (B) 19. (C) 20. (A)
21. (B) 22. (C) 23. (A) 24. (B) 25. (C)
26. (A)