Elasticity MCQ question and answers

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Elasticity MCQ question and answers

1. The property by which a body returns to its original shape after removal of the force is called __________
a) Plasticity
b) Elasticity
c) Ductility
d) Malleability
Answer: b

2. The property of a material by which it can be beaten or rolled into thin plates is called __________
a) Malleability
b) Plasticity
c) Ductility
d) Elasticity
Answer: a

3. Which law is also called as the elasticity law?
a) Bernoulli’s law
b) Stress law
c) Hooke’s law
d) Poisson’s law
Answer: c

4. The materials which have the same elastic properties in all directions are called __________
a) Isotropic
b) Brittle
c) Homogeneous
d) Hard
Answer: a

5. A member which does not regain its original shape after removal of the load producing deformation is said __________
a) Plastic
b) Elastic
c) Rigid
d) None of the mentioned
Answer: a

6. The body will regain it is previous shape and size only when the deformation caused by the external forces, is within a certain limit. What is that limit?
a) Plastic limit
b) Elastic limit
c) Deformation limit
d) None of the mentioned
Answer: b

7. The materials which have the same elastic properties in all directions are called __________
a) Isotropic
b) Brittle
c) Homogenous
d) Hard
Answer: a
Explanation: Isotropic materials have the same elastic properties in all directions.

8. As the elastic limit reaches, tensile strain __________
a) Increases more rapidly
b) Decreases more rapidly
c) Increases in proportion to the stress
d) Decreases in proportion to the stress
Answer: a

9. What kind of elastic materials are derived from a strain energy density function?
a) Cauchy elastic materials
b) Hypo elastic materials
c) Hyper elastic materials
d) None of the mentioned
Answer: c

10. What the number that measures an object’s resistance to being deformed elastically when stress is applied to it?
a) Elastic modulus
b) Plastic modulus
c) Poisson’s ratio
d) Stress modulus
Answer: a