Engineering Chemistry MCQ (Catalysis)

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Engineering Chemistry MCQ (Catalysis)

100% free PDF Download for Engineering Chemistry MCQ…

1. Which of the following is not a category of catalysis?
a) Homogeneous
b) Heterogeneous
c) Artificial
d) Enzymatic
Answer: c
Explanation: The four categories of catalysis are: homogeneous, heterogeneous,
auto and enzymatic. Artificial is not a category of catalysis.

2. Which of the following is an example of homogeneous catalysis?
a) Enzyme catalysis
b) Hardening of animal and vegetable oils
c) Haber’s process
d) Cracking of heavy oils for a synthesis of gasoline
Answer: a
Explanation: Enzyme catalysis is an example of homogeneous catalysis. All the other
options are not examples of homogeneous catalysis.

3. Which of the following act as catalysis for Williamson’s etherification process?
a) HCl
b) NaCl
c) KMnO4
d) H2SO4
Answer: d
Explanation: H2SO4 act as catalysis for Williamson’s etherification process. The
Williamson ether synthesis is an organic reaction, forming an ether from an
organohalide and a deprotonated alcohol.

4. Select the incorrect statement from the following option.
a) Intermediate compound formation theory fails to explain the action of promoters
b) Intermediate compound formation theory fails to explain the function of a catalyst in homogeneous reactions
c) Intermediate compound formation theory fails to explain the action of catalytic poisons
d) Intermediate compound formation theory fails to explain the function of catalyst in heterogeneous reactions
Answer: b
Explanation: Intermediate compound formation theory explains the function of a
catalyst in homogeneous reactions. All the other options are correct. But it fails to
explain the action of promoters, action of catalytic poisons and function of catalyst in heterogeneous reactions.

5. Select the incorrect statement about the adsorption theory from the following option.
a) The surface of the solid catalyst possess some isolated active centres having residual affinity
b) Due to these centres, the molecules of the gaseous reactants get adsorbed in unimolecular thick layer
c) The adsorbed reactants get activated and then react
d) The energy required for activation is more than that required for uncatalysed reaction
Answer: d
Explanation: The energy required for activation is less than that required for
uncatalysed reaction, and hence the reaction goes faster. All the other options are correct.

6. No definite intermediate compound formation takes place in contact theory.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: No definite intermediate compound formation takes place in contact
theory. The contact hypothesis has been described as one of the best ways to
improve relations among groups that are experiencing conflict.

7. Which of the following step is the rate determining step of contact theory?
a) Diffusion of reactants to surface
b) Adsorption of reactants at the surface
c) Chemical reaction at the surface
d) Desorption of products from the surface
Answer: c
Explanation: Chemical reaction at the surface is the slowest and rate determining
step of contact theory. The contact hypothesis has been described as one of the
best ways to improve relations among groups that are experiencing conflict.

8. Which of the following statement is incorrect about the adsorption theory?
a) The catalyst is more efficient in finely divided state
b) Action of promoters is not explained
c) Enhanced activity of a rough surfaced catalyst is explained
d) Specific action of catalyst is explained
Answer: b
Explanation: Action of promoters and catalytic poisons is also explained. All the
other options are correct. The catalyst is more efficient in the finely divided state.

9. The factor which determines the activity of a heterogeneous catalyst is ___________
a) Total surface area only
b) The number of active sites per unit amount of catalyst only
c) Method of preparation, prior treatment only
d) Total surface area, number of active sites and method of preparation
Answer: d
Explanation: The factors which determine the activity of a heterogeneous catalyst
are – Total surface area, the number of active sites per unit amount of catalyst and
method of preparation, prior treatment.

10. What is the optimum temperature for Haber’s process?
a) 4500C
b) 450C
c) 1500C
d) 3000C
Answer: a
Explanation: The optimum temperature for Haber’s process is 4500C. Haber’s
process is an industrial process for producing ammonia from nitrogen and
hydrogen, using an iron catalyst at high temperature and pressure.

11. Which of the following process is used for the manufacturing of acetic acid?
a) Bosch’s process
b) Deacon’s process
c) Vinegar process
d) Chamber process
Answer: c
Explanation: Vinegar process is used for the manufacturing of acetic acid. The term
“vinegar” actually refers to the two-step process of fermentation from carbohydrate to alcohol to acetic acid.

12. Which of the following process is used for the preparation of sulphuric acid?
a) Ostwald’s process
b) Bergius process
c) Deacon’s process
d) Chamber process
Answer: d
Explanation: Chamber process is used for the preparation of sulphuric acid.
Chamber process, also called Lead-chamber Process, method of producing sulfuric
acid by oxidizing sulfur dioxide with moist air, using gaseous nitrogen.