Engineering Chemistry MCQ (Characterisation of Polymer)

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Engineering Chemistry MCQ (Characterisation of Polymer Samples)

100% free PDF Download for Engineering Chemistry MCQ…

Characterisation of Polymer Samples

1. Which of the following technique is used to measure the number of conjugated double bonds and aromatic conjugation within the various molecules?
a) Fourier transform infrared
b) Differential scanning calorimetry
c) U/V Visible spectroscopy
d) Thermo gravimetric analysis
Answer: c
Explanation: UV/ Visible spectroscopy is used to measure the number of conjugated
double bonds and aromatic conjugation within the various molecules.

2. Fourier transform infrared spectroscopy is used to study ____________
a) Quantitative determination of additives in polymers
b) Curing and degradation behaviour of cross-linked polymers
c) Determination of volatilities of plasticizers
d) Analysis of structural imperfections on the surface
Answer: b
Explanation: Fourier transform infrared spectroscopy is used to study the curing
and degradation behaviour of cross-linked polymers.

3. Atomic force microscopy comes under the category of ____________
a) Spectral analysis
b) Thermal analysis
c) Mechanical testing
d) Morphological analysis
Answer: d
Explanation: Atomic force microscopy comes under the category of morphological analysis.

4. Which of the following is useful for determination of volatilities of plasticizers and other additives?
a) Thermo gravimetric analysis
b) Differential scanning calorimetry
c) Scanning electron microscopy
d) Atomic force microscopy
Answer: a
Explanation: Thermo gravimetric analysis is useful for determination of volatilities of plasticizers and other additives.

5. Differential scanning calorimetry is useful for determining the ____________
a) Melting temperature, glass transition temperature, heat of fusion etc
b) Volatilities of plasticizers and other additives
c) Quantitative determination of additives in polymers
d) Structural imperfections
Answer: a
Explanation: Differential scanning calorimetry is useful for determining the melting temperature, glass transition temperature, heat of fusion etc.

6. Differential scanning calorimetry comes under the category of ____________
a) Spectral analysis
b) Morphological analysis
c) Thermal analysis
d) Geological analysis
Answer: c
Explanation: Differential scanning calorimetry comes under the category of thermal analysis.

7. Which of the following is used as a criterion in quality control?
a) X-ray diffraction
b) Mechanical testing
c) Wetting properties
d) Spectral analysis
Answer: b
Explanation: Mechanical testing is used as a criterion in quality control. It shows
whether a material or part is suitable for its intended application by measuring
properties such as elasticity, hardness, fracture toughness, impact resistance, and the fatigue limit.

8. The study of fracture surfaces of polymeric material is done using ____________
a) Atomic force microscopy
b) X-ray diffraction
c) Thermo gravimetric analysis
d) Scanning electron microscopy
Answer: d
Explanation: The study of fracture surfaces of polymeric material is done using scanning electron microscopy.

9. A hydrophobic surface with low free surface energy gives a ____________ with water.
a) Low contact angle
b) High contact angle
c) Zero contact angle
d) Extremely low contact angle
Answer: b
Explanation: A hydrophobic surface with low free surface energy gives a high contact angle with water.

10. An index of crystallinity can be obtained from the ratio of the integrated intensity of the crystalline peaks to the total area under the XRD curve.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: An index of crystallinity can be obtained from the ratio of the
integrated intensity of the crystalline peaks to the total area under the XRD curve.