Engineering Chemistry MCQ (Chromatography Applications)

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Engineering Chemistry MCQ (Chromatography Applications)

100% free PDF Download for Engineering Chemistry MCQ…

1. What are the uses of partition chromatography?
a) Separation of amino acids
b) Analysis of closely related aliphatic alcohols
c) Separation of sugar derivatives
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: The uses of partition chromatography are separation of amino acids,
analysis of closely related aliphatic alcohols and separation of sugar derivatives.

2. Which type of chromatography is used for the structural analysis?
a) Column chromatography
b) Paper chromatography
c) Partition chromatography
d) Affinity chromatography
Answer: b
Explanation: Paper chromatography is used for structural analysis. Paper chromatography is an analytical method that is used to separate colored chemicals or substances.

3. Which of the following is not done using column chromatography?
a) The identification of unknown compounds
b) The determination of homogeneity of chemical substances
c) Separation of inorganic cations or complexes
d) Separation of geometric isomers
Answer: c
Explanation: Separation of inorganic cations or complexes is done using paper
chromatography. Column chromatography is a method used to purify individual
chemical compounds from mixtures of compounds.

4. Affinity chromatography is used for the analysis and isolation of ____________
a) Insoluble starch substances
b) Enzyme tyrosinase
c) Antibodies bound with a covalently-attached antigen on cellulose column
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Affinity chromatography is used for the analysis and isolation of
insoluble starch substances, enzyme tyrosinase and antibodies bound with a
covalently-attached antigen on cellulose column.

5. Purification of enzymes and proteins is done using ____________
a) Affinity chromatography
b) Liquid chromatography
c) Column chromatography
d) Thin layer chromatography
Answer: a
Explanation: Affinity chromatography is used for the purification of enzymes and
proteins. Affinity chromatography is also used for the analysis and isolation of
insoluble starch substances, enzyme tyrosinase and antibodies bound with a
covalently-attached antigen on cellulose column.

6. Which of the following is not an application of high performance liquid chromatography?
a) Analysis of proteins, drugs and explosives
b) Separation of pharmaceutical drugs
c) Elimination of undesirable substances from blood
d) Separation of lipids, fatty acids and steroids
Answer: c
Explanation: Elimination of undesirable substances from blood is done using affinity
chromatography. All the other options are the application of high performance liquid chromatography.

7. The checking of purity of samples is the application of thin layer chromatography.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: The checking of purity of samples is the application of thin layer
chromatography. It is a chromatography technique used to separate non-volatile mixtures.

8. The analysis and separation of industrial products like soap and synthetic detergents is done using ____________
a) Thin layer chromatography
b) Gas chromatography
c) Ion exchange chromatography
d) Partition chromatography
Answer: b
Explanation: The analysis and separation of industrial products like soap and
synthetic detergents is done using gas chromatography. It is a common type of
chromatography used in analytical chemistry for separating and analyzing
compounds that can be vaporized without decomposition.

9. Which of the following is the application of ion exchange chromatography?
a) The softening of hard water
b) The demineralisation of water
c) The separation and determination of anions
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: The application of ion exchange chromatography is softening of hard
water, demineralisation of water and the separation and determination of anions.

10. The quantitative analysis is done using ____________
a) Ion exchange chromatography
b) Thin layer chromatography
c) Gas chromatography
d) Liquid chromatography
Answer: c
Explanation: Gas chromatography is used for the quantitative analysis. It is a
common type of chromatography used in analytical chemistry for separating and
analyzing compounds that can be vaporized without decomposition.