Engineering Chemistry MCQ (Dendrimers)

Posted by

Engineering Chemistry MCQ (Dendrimers)

100% free PDF Download for Engineering Chemistry MCQ…

Dendrimers

1. The Greek meaning of Dendron is ____________
a) Stem
b) Branch
c) Tree
d) Root
Answer: c
Explanation: The Greek meaning of Dendron is a tree. Synonymous terms for
dendrimer include arborols and cascade molecules.

2. Which of the following is not the other name for dendrimers?
a) Dendritic
b) Starburst
c) Cascade polymers
d) Deluge polymers
Answer: d
Explanation: Dendrimers are also known as dendritic, starburst and cascade
polymers. Synonymous terms for dendrimer include arborols and cascade
molecules. Deluge is not used with dendrimers.

3. Which of the following is not a component of dendrimer?
a) Central core
b) Stem
c) Interior dendritic structure
d) Exterior surface
Answer: b
Explanation: The dendrimer has three components,i.e. central core, interior
dendritic structure and the exterior surface. No stem is present in the dendrimer.

4. Dendrimers resemble star polymers except that each leg of the star exhibits repetitive branching in the manner of a tree.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: Dendrimers resemble star polymers except that each leg of the star
exhibits repetitive branching in the manner of a tree. Dendritic molecules are
characterized by structural perfection.

5. As dendrimers have high surface functionality, so they tend to be _________ soluble than linear polymers.
a) More
b) Less
c) Equally
d) Very less
Answer: a
Explanation: As dendrimers have high surface functionality, so they tend to be more
soluble than linear polymers. The properties of dendrimers are dominated by the
functional groups on the molecular surface, however, there are examples of
dendrimers with internal functionality.

6. Due to lack of chain entanglement, dendrimers usually have low ____________
a) Solubility
b) Boiling point
c) Viscosity
d) Conductivity
Answer: c
Explanation: Due to the lack of chain entanglement, dendrimers usually have low
viscosity. The properties of dendrimers are dominated by the functional groups on
the molecular surface, however, there are examples of dendrimers with internal functionality.

7. The molecular dimensions of dendrimers lie in the range of ____________
a) 1-100 nm
b) 100-500 nm
c) 600-800 nm
d) 800-1000 nm
Answer: a
Explanation: The molecular dimensions of dendrimers lie in the range of 1-100 nm. So, dendrimers can be used as a solubilizing agent.

8. Which of the following is not a potential application of dendrimer?
a) Viscosity modifier
b) Molecular sensors
c) Drug delivery system
d) Temperature modifier
Answer: d
Explanation: Temperature modifier is not a potential application of dendrimer. All
the other options including viscosity modifier, molecular sensors and drug delivery
system are potential applications of a dendrimer.

9. Dendrimers have the potential for mimicking the behaviour of microscopic and macroscopic molecules.
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: Dendrimers have the potential for mimicking the behaviour of only nanoscopic molecules.

10. There is a limit to the size of dendrimer segments because of ____________
a) Low viscosity
b) High solubility
c) Steric congestion
d) Cross-linked structure
Answer: c
Explanation: There is a limit to the size of dendrimer segments because of steric
congestion. Dendrimers and dendrons are mono-disperse and usually highly
symmetric, spherical compounds.