Engineering Chemistry MCQ (Distillation)

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Engineering Chemistry MCQ (Distillation)

100% free PDF Download for Engineering Chemistry MCQ…

1. The process of heating a liquid mixture to form vapours and then cooling the vapours to get pure component is called ____________
a) Crystallisation
b) Distillation
c) Chromatography
d) Sublimation
Answer: b
Explanation: The process of heating a liquid mixture to form vapours and then
cooling the vapours to get pure component is called distillation. Distillation is a
process of separating the component substances from a liquid mixture by selective evaporation and condensation.

2. Porcelain pieces are put into the distillation flask to avoid ____________
a) Overheating
b) Uniform boiling
c) Bumping of the solution
d) None of the mentioned options
Answer: c
Explanation: Porcelain pieces are put into the distillation flask to avoid bumping of the solution due to uneven heating.

3. The boiling point of chloroform is ____________
a) 334 K
b) 286 K
c) 350 K
d) 298 K
Answer: a
Explanation: The boiling point of chloroform is 334 K. Chloroform is an organic
compound with formula CHCl3. It is a colorless, sweet-smelling, dense liquid that is
produced on a large scale as a precursor to PTFE and refrigerants.

4. The boiling point of aniline is ____________
a) 438 K
b) 370 K
c) 338 K
d) 457 K
Answer: d
Explanation: The boiling point of aniline is 457 K. Aniline is a toxic organic compound with the formula C6H5NH2.

5. How aniline and chloroform can be separated?
a) Sublimation
b) Condensation
c) Distillation
d) Evaporation
Answer: c
Explanation: Aniline and chloroform can be separated through the distillation
process. Aniline is a toxic organic compound with the formula C6H5NH2. Chloroform
is an organic compound with formula CHCl3. It is a colorless, sweet-smelling, dense
liquid that is produced on a large scale as a precursor to PTFE and refrigerants.

6. Which of the following is not separated through distillation process?
a) Acetone and water
b) Aniline and chloroform
c) Impurities in Sea water
d) Milk and water
Answer: d
Explanation: Milk and water are not separated through the distillation process. All
the other options can be separated through a distillation process.

7. Which of the following will vaporize faster?
a) Aniline
b) Chloroform
c) Water
d) Kerosene
Answer: b
Explanation: Chloroform will vaporize faster than aniline and water. Chloroform is
an organic compound with formula CHCl3. It is a colorless, sweet-smelling, dense
liquid that is produced on a large scale as a precursor to PTFE and refrigerants.

8. The distilled water is collected in ____________
a) Receiver
b) Adapter
c) Condenser
d) Round bottom flask
Answer: a
Explanation: The distilled water is collected in the receiver. An installation for
distillation, especially of alcohol, is a distillery. The distillation equipment is still.

9. The process of distillation is used for the liquids having ____________
a) Sufficient difference in their boiling point
b) Sufficient difference in their melting point
c) Sufficient difference in their solubility
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: The process of distillation is used for the liquids having a sufficient
difference in their boiling point. Distillation also permits the separation of air into its components.

10. The residue in the round bottom flask is ____________
a) Volatile
b) Non volatile
c) None of the mentioned
d) Volatile & Non volatile
Answer: b
Explanation: The residue salt int he round bottom flask is non volatile in nature. The
process of distillation is used for the liquids having a sufficient difference in their
boiling point. Distillation also permits the separation of air into its components.