Engineering Chemistry MCQ (Electronic Spectroscopy)

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Engineering Chemistry MCQ (Electronic Spectroscopy)

100% free PDF Download for Engineering Chemistry MCQ…

1. The electronic spectra in the visible range span is __________
a) 25000-72000 cm-1
b) 25000-50000 cm-1
c) 12500-25000 cm-1
d) 15000-30000 cm-1
Answer: c
Explanation: The electronic spectra in the visible range span 12500-25000 cm-1 and
in the UV region span 25000-72000 cm-1.

2. Which of the following transitions are of weak intensities and lie in the visible region?
a) n→n*
b) σ→σ*
c) π→π*
d) n→σ*
Answer: a
Explanation: n→n* transitions are of weak intensities and lie in the visible region.

3. Arrange the various electronic transitions in the order of increasing energy.
a) n→σ* < π→π* < n→π* < σ→σ*
b) n→π* < π→π* < n→σ* < σ→σ*
c) n→σ* < n→π* < π→π* < σ→σ*
d) σ→σ* < π→π* < n→π* < n→σ*
Answer: b
Explanation: The correct order is- n→π* < π→π* < n→σ* < σ→σ* .

4. What is the position of the band of alkanes?
a) 190 nm
b) 185 nm
c) 217 nm
d) 150 nm
Answer: d
Explanation: The position of the band of alkanes is ≈150 nm. Alkanes refer to any of
the series of saturated hydrocarbons including methane, ethane, propane, and higher members.

5. Which of the following organic compound shows transition due to conjugation?
a) Alkenes
b) Saturated aliphatic ketones
c) Conjugated dienes
d) Alkanes
Answer: c
Explanation: Conjugated dienes shows the transitions of low energy and is due to conjugation.

6. Which of the following is not an auxochrome group?
a) –OH
b) –SH
c) –OR
d) –O2
Answer: d
Explanation: Auxochrome is the color enhancing group. –O2 is not an example of
auxochrome. -OH, -SH and -OR are examples of auxochrome.

7. Which of the following shift leads to the decreased intensity of absorption?
a) Hypochromic
b) Hyperchromic
c) Hypsochromic
d) Bathochromic
Answer: a
Explanation: Hypochromic shift leads to the decreased intensity of absorption.
Hypochromicity describes a material’s decreasing ability to absorb light.
Hyperchromicity is the material’s increasing ability to absorb light.

8. Which of the following is an application of electronic spectroscopy?
a) Detection of impurities
b) Control of purification
c) Study of kinetics of the chemical reaction
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Detection of impurities, control of purification, study of the kinetics of
the chemical reaction, determination of molecular weight and determination of
unknown concentration are the applications of electronic spectroscopy.

9. What will be the absorbance if %T = 80?
a) 0.5
b) 0.05
c) 0.097
d) 0.97
Answer: c
Explanation: Absorbance (A) = log(1/T) = log(100/80) = 0.097

10. Which of the following is a limitation of the Lambert-Beer’s law?
a) Scattering of light due to particles
b) Fluorescence of sample
c) Non-monochromatic radiation
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Scattering of light due to particles, fluorescence of the sample and nonmonochromatic radiation are some of the limitations of Lambert-Beer’s law. It
relates the attenuation of light to the properties of the material through which the light is traveling.