Engineering Chemistry MCQ (Engineering Materials)

Posted by

Engineering Chemistry MCQ (Engineering Materials)

100% free PDF Download for Engineering Chemistry MCQ…
1. Based on the important category, concrete and fibre glass are the examples of ___________
a) Ceramics
b) Polymers
c) Composites
d) Semi-conductors
Answer: c
Explanation: Example of ceramic are Al2O3 and ZrO2, Polymers are Thermoplastic
and Thermosets, Composites are Fibre glass and Concrete and Semi-conductors are Silicon and Germanium.

2. Which of the following is not an inorganic functional material?
a) Ferroelectric
b) Reverse micelles
c) Magnetic field sensor
d) Light detectors
Answer: b
Explanation: Reverse micelles is an organic functional material.

3. Which of the following is not an aerospace material?
a) Plastics
b) Silica
c) Aluminium alloys
d) Polymers
Answer: d
Explanation: Polymers are not categorized under aerospace materials.

4. Select the incorrect statement from the following option.
a) Metals are extremely good conductors of heat and electricity
b) The properties of metal degrade rapidly with temperature
c) Metals have poor corrosion resistant
d) A polished metal surface has a dull appearance
Answer: d
Explanation: A polished metal surface has a lustrous appearance. All the other
options are correct. Metals are extremely good conductors of heat and electricity, its
properties degrade rapidly with temperature and have poor corrosion resistance.

5. Which one of the following is the best heat and corrosion resistant material?
a) Metals
b) Ceramics
c) Polymers
d) Semi-conductors
Answer: b
Explanation: Ceramics materials generally consist of oxides, nitrides, carbides,
silicates or borides of various metals. Their heat and corrosion resistance is best
compared to metals and polymers.

6. Polymers are used in the chemical industry because of their ___________
a) Inert nature
b) Light weight
c) Low cost
d) Easiness in fabricability
Answer: a
Explanation: Polymers are used in the chemical industry because of their inert nature.

7. Select the incorrect statement from the following option.
a) Composites are optically opaque materials
b) Carbon fiber reinforced composite materials are not used in space vehicles
c) Re-cyclability of composite material is poor
d) Processing of composite material is difficult
Answer: b
Explanation: Carbon fiber reinforced composite materials are used in space
vehicles. All the other options are correct. Composites are optically opaque
materials, re-cyclability of composite material is poor and its processing is difficult.

8. Which type of material expands and contract in response to an applied electric field?
a) Advanced material
b) Smart material
c) Biomaterial
d) Nanomaterial
Answer: b
Explanation: Smart materials(Piezoelectric) expand and contract in response to an applied electric field(or voltage).

9. Which one of the following is non-linear material?
a) Zirconium oxide
b) Magnetite
c) Maghemite
d) Lithium niobate
Answer: d
Explanation: Lithium niobate is a non-linear material used for telecommunication.

10. Which of the following is not an application of nanomaterials?
a) TV and computer monitors
b) Cardiology
c) Magnetic Resonance Imaging (MRI)
d) Sunscreens and fuel cells
Answer: b
Explanation: Cardiology is not an application of nanomaterials. TV and computer
monitors, Magnetic Resonance Imaging (MRI) and sunscreens and fuel cells are some of the applications of nanomaterials.