Engineering Chemistry MCQ (Fractional Distillation)

Posted by

Engineering Chemistry MCQ (Fractional Distillation)

100% free PDF Download for Engineering Chemistry MCQ…

1. Fractional distillation is a process of separation of ____________
a) 2 miscible liquids
b) 2 immiscible liquids
c) 1 miscible and 1 immiscible liquid
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: Fractional distillation is a process of separation of 2 immiscible liquids.
Fractional distillation is the separation of a mixture into its component parts, or
fractions, separating chemical compounds by their boiling point by heating them to
a temperature at which one or more fractions of the compound will vaporize.

2. The difference in boiling point of 2 liquid in fractional distillation is ____________
a) Greater than 25 K
b) Less than 25 K
c) Equal to 25 K
d) None of the mentioned
Answer: b
Explanation: Difference in the boiling point of 2 liquid in fractional distillation is is
less than 25 K. Fractional distillation is the separation of a mixture into its
component parts, or fractions, separating chemical compounds by their boiling
point by heating them to a temperature at which one or more fractions of the compound will vaporize.

3. A simple fractional tube is packed with ____________
a) Wooden beads
b) Plastic beads
c) Metal beads
d) Glass beads
Answer: d
Explanation: A simple fractional tube is packed with glass beads. The fractional
distillation column is set up with the heat source at the bottom on the still pot.

4. Fractional distillation is different from distillation because of the presence of ____________
a) Fractionating column
b) Condenser
c) Distillation flask
d) Conical flask
Answer: a
Explanation: Fractional distillation is different from distillation because of the
presence of fractionating column. A laboratory fractionating column is a piece of
glassware used to separate vaporized mixtures of liquid compounds with close volatility.

5. The beads are provided in fractional column for ____________
a) Vapours to generate
b) Vapours to condense
c) Vapours to evaporate
d) All of the mentioned
Answer: b
Explanation: The beads are provided in fractional column for vapours to condense.
The fractional distillation column is set up with the heat source at the bottom of the still pot.

6. Select the incorrect statement from the following options.
a) Fractionating columns are available in various design and size
b) Fractionating columns are available according to one fixed standard
c) A simple fractionating column is a tube packed with glass beads
d) Fractional distillation is the process of separation of different gases from air
Answer: b
Explanation: Fractionating columns are available in various design and sizes and not according to one fixed standard.

7. Which of the following gases cannot be separated from air using fractional distillation?
a) Argon
b) Oxygen
c) Helium
d) Nitrogen
Answer: c
Explanation: Helium gas cannot be separated from air using fractional distillation.
Fractional distillation is used in air separation, producing liquid oxygen, liquid
nitrogen, and highly concentrated argon.

8. Initially, the temperature at the top of the column is _______________ than at its bottom.
a) Greater
b) Lesser
c) Equal
d) None of the mentioned
Answer: b
Explanation: The temperature at the top of the column is lesser than at its bottom.
The two major types of distillation columns used are tray and packing columns.

9. Which of the following is more suitable for fractional distillation process?
a) Oil bath
b) Water bath
c) Glycerine bath
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: Oil bath is the most suitable option for the fractional distillation
process. Vacuum distillation systems operate at reduced pressure, thereby lowering
the boiling points of the materials. Anti-bumping granules, however, become
ineffective at reduced pressures.

10. Number of steps required for the separation of two liquids in fractional distillation is _________
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Answer: b
Explanation: Number of steps required for the separation of two liquids in fractional
distillation is 2. Vacuum distillation systems operate at reduced pressure, thereby
lowering the boiling points of the materials. Anti-bumping granules, however,
become ineffective at reduced pressures.