Engineering Chemistry MCQ (Homonuclear and Heteronuclear Molecules)

Posted by

Engineering Chemistry MCQ (Homonuclear and Heteronuclear Molecules)

100% free PDF Download for Engineering Chemistry MCQ…
1. Which of the following molecule is not homonuclear?
a) H2
b) N2
c) NO
d) O2
Answer: c
Explanation: NO is Heteronuclear diatomic molecule in which atomic number of
nitrogen is 7 and that of oxygen is 8 i.e., total number of electrons = 15.

2. Bond order of NO+ molecule is _________
a) 2
b) 3
c) 2.5
d) 4
Answer: b
Explanation: Bond order = (10-4)/2 = 3.

3. Which of the following molecule is least stable?
a) NO+
b) N2
c) NO
d) O2
Answer: c
Explanation: In NO molecule there is a significant difference of about 250 kJ/mol in the energy of atomic orbitals involved.

4. The molecular orbital electronic configuration of HF molecule is _________
a) 1s2 2s2 σspx2[2py2 2pz2] σspx*
b) 1s2 2s2 σspx 2 [2px2 2py2] σspx*
c) 1s2 2s2 σspx 2 [2px 2 2pz 2 ] σspx*
d) 1s2 2s2 σspx 2 [2px 4 ] σspx*
Answer: a
Explanation: HF molecule has 10 electrons

5. From the following options, choose the heteronuclear diatomic molecules which are paramagnetic in nature?
a) HF and NO
b) HF and O2
c) NO and O2
d) Only NO
Answer: d
Explanation: HF is diamagnetic in nature and O2 is homonuclear molecule. So, only NO is a heteronuclear diatomic molecule that is paramagnetic in nature.

6. Calculate the number of σ and π bonds in cyclohexadiene. (C6H8)
a) σ bond = 2, π bond = 14
b) σ bond = 14, π bond = 2
c) σ bond = 12, π bond = 2
d) σ bond = 12, π bond = 4
Answer: b
Explanation: Cyclohexadiene molecule has two double bonds(hence two π-bonds) and one ring.

7. The combination of H (1s1 ) and F (2px1) gives _________
a) Bonding orbital
b) Antibonding orbital
c) Both bonding and antibonding orbital
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: The combination of H (1s1) and F (2px1) gives both bonding (σspx) and antibonding (σspx*) orbitals.

8. Choose the incorrect option from the following.
a) Valence bond theory does not explain the paramagnetic nature of O2
b) Molecular orbital theory explains the extra stability of O2 + cation over O2
c) Valence bond theory explains the ionization or gain of electrons, giving O2 + andO2 – ions, if O2 has the stable octet
d) Resonance has no role in Molecular orbital theory
Answer: c
Explanation: Valence bond theory does not explain the ionization or gain of
electrons, giving O2 + and O2 –ions, if O2 has the stable octet.

9. Which of the following molecules have bond order equal to 1?
a) NO, HF, HCl, Li2, CO
b) H2, Li2, B2, HF, HCl
c) Li2, B2, CO, NO,He2+
d) B2, CO, He2+, NO, HF

10. The interaction between a pair of orbitals of the same type is _________
a) Attractive
b) Repulsive
c) There is no interaction
d) None of the mentioned
Answer: b
Explanation: The interaction between pair of orbitals of the same type is repulsive like between σ2s and σ2p orbitals.