Engineering Chemistry MCQ (Hybridisation)

Posted by

Engineering Chemistry MCQ (Hybridisation)

100% free PDF Download for Engineering Chemistry MCQ…

1. Hybridisation of Acetylene is _____________
a) sp
b) sp2
c) sp3
d) dsp2
Answer: a
Explanation: The Acetylene molecule is C2H2. It is sp hybridised.

2. Shape of PCl5 molecule is _____________
a) Tigonal Planar
b) Linear
c) Trigonal bipyramidal
d) Tetrahedral
Answer: c
Explanation: PCl5 is trigonal bipyramidal with its bond angle equal to 1200 and 900.

3. Predict the shape of the H2O compound based upon concepts of hybridisation.
a) Tetrahedral
b) Angular or bent structure
c) Trigonal Planar
d) Pyramidal
Answer: b
Explanation: The water molecule has angular or bent structure due to the presence of two lone pairs which repels strongly.

4. Which of the following is an example of sp3d2 hybridised molecule?
a) HCHO
b) ClO4–
c) SF6
d) PF5
Answer: c
Explanation: The SF6 molecule is sp3d2 hybridised and the shape is regular octahedron.

5. Number of chlorine atoms which form equatorial bonds in PCl5 molecule are ____________
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Answer: c
Explanation: In PCl5 molecule, three chlorine atoms which lie at an angle of 1200 in the same plane forms equatorial bonds and the other two atoms forms axial bonds at an angle of 900.

6. Due to unsymmetrical structure, the molecules having sp3d hybridisation are ____________
a) more stable and more reactive
b) less stable and more reactive
c) more stable and less reactive
d) less stable and less reactive
Answer: b
Explanation: In sp3d hybridisation, due to its unsymmetrical structure the molecules are in the shape of trigonal bipyramidal which is less stable and more reactive.

7. The bond angles in sp3d2 hybridisation is ____________
a) 900
b) 1200
c) 109.50
d) 1800
Answer: a
Explanation: All the bond angles are equal in sp3d2 hybridisation i.e., 900 .

8. The percentage p-character in sp3 hybridisation is ____________
a) 25%
b) 50%
c) 75%
d) 66.67%
Answer: c
Explanation: In sp3 hybridisation, s-character is 25% and p-character is 75%.

9. All the hybridised orbital are not equal in energy and shape.
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: All the hybridised orbital are equal in energy and shape. They are similar to each other and possess equal energy levels.

10. The hybridisation of BeF3- is _____________
a) sp3
b) sp
c) sp2
d) d2sp3
Answer: c
Explanation: The hybridisation of BeF3– is sp2 and it is trigonal planar.