Engineering Chemistry MCQ (Ion-Exchange Resins)

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Engineering Chemistry MCQ (Ion-Exchange Resins)

100% free PDF Download for Engineering Chemistry MCQ…

Ion-Exchange Resins

1. Ion-exchange resin is ____________
a) Linear
b) Low molecular weight
c) Organic polymer with porous structure
d) Soluble
Answer: c
Explanation: Ion-exchange resins are cross-linked, insoluble, high molecular weight,
organic polymers with a porous structure.

2. Which of the following ion get released from the cation exchange column?
a) H+
b) Na+
c) K+
d) Ca+2
Answer: a
Explanation: Only H+ion get released from the cation exchange column.

3. Which of the following ion get released from the anion exchange column?
a) CO3-2
b) OH–
c) Cl–
d) SO4-2
Answer: b
Explanation: Only OH– ion get released from the anion exchange column.

4. Ion-free water coming out from the exchanger is known as ____________
a) Potable water
b) Disinfected water
c) Coagulated water
d) Demineralised water
Answer: d
Explanation: Ion-free water coming out from the exchanger is known as
demineralised water as it is free from all the mineral impurities.

5. Which of the following statement is incorrect about the demineralised water?
a) It is as pure as distilled water
b) It is very good for use in high pressure boilers
c) It is fit for domestic use
d) It can be made either by distillation or by using cation and anion exchangers
Answer: c
Explanation: Demineralised water is not recommended for domestic use such as
drinking purposes. All the other options are correct.

6. The exhausted cation exchange column is regenerated by passing a solution of ____________
a) Dil. HCl
b) Dil. NaCl
c) Conc. HCl
d) Conc. NaCl
Answer: a
Explanation: The exhausted cation exchange column is regenerated by passing a
solution of dil. HCl. Dil HCl is also known as brine solution.

7. The exhausted anion exchange column is regenerated by passing a solution of ____________
a) Dil. KOH
b) Conc. KOH
c) Conc. NaOH
d) Dil. NaOH
Answer: d
Explanation: By passing a solution of dil. NaOH, the exhausted anion exchange column is regenerated.

8. The raw water used for ion-exchange process should be turbid.
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: The raw water used for ion-exchange process should be non-turbid
and free from impurities.

9. In ion-exchange process, the capital cost is _________ and the operational expenses are ______________
a) Low, high
b) High, low
c) High, high
d) Low, low
Answer: c
Explanation: In ion-exchange process, the capital cost is very high and the
operational expenses are also high.

10. The residual hardness in ion-exchange process is ____________
a) 0-2 ppm
b) 5-10 ppm
c) 10-15 ppm
d) 20-30 ppm
Answer: a
Explanation: The residual hardness in the ion-exchange process is 0-2 ppm. In
waters containing more hardness than alkalinity, some hardness remains after treatment.