Engineering Chemistry MCQ (Molecular Aggregation)

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Engineering Chemistry MCQ (Molecular Aggregation)

100% free PDF Download for Engineering Chemistry MCQ…

1. The main cause of molecular aggregation is ___________
a) Conduction
b) Induction
c) Inter-molecular interactions
d) Resonance
Answer: c
Explanation: The main cause of molecular aggregation is inter-molecular
interactions. Inter-molecular interactions stem from the electric properties of
atoms. Being the cause of molecular aggregation, inter-molecular forces are at the
roots of chemistry and are the fabric of the world.

2. From where does the inter-molecular interaction originate?
a) From the electric properties of atoms
b) From the cohesive properties of atoms
c) From the magnetic properties of atoms
d) None of the mentioned
Answer: a
Explanation: Inter-molecular interactions originate from the electric properties of
atoms. Inter-molecular interactions stem from the electric properties of atoms.
Being the cause of molecular aggregation, inter-molecular forces are at the roots of
chemistry and are the fabric of the world.

3. Which of the following is not a state of aggregation of matter?
a) Solid
b) Liquid and Gas
c) Plasma
d) None of the mentioned
Answer: d
Explanation: Solid, liquid, gas and plasma are the four states of aggregation of matter.

4. The process by which individual molecules form the defined aggregate is called ___________
a) Self-aggregation
b) Self-assembly
c) Aggregation
d) Assembly
Answer: b
Explanation: The process by which individual molecules form the defined aggregate
is called self-assembly. Molecular self-assembly is the process by which molecules
adopt a defined arrangement without guidance or management from an outside source.

5. In water, non-polar molecules tend to aggregate because they are forced to come into close proximity with each other due to ___________
a) Hydrophobic interactions
b) Hydrophilic interactions
c) Vander Waals interactions
d) Electrovalent interactions
Answer: a
Explanation: In water, non-polar molecules tend to aggregate because they are
forced to come into close proximity with each other due to hydrophobic interactions.

6. Which type of molecules forms aggregate through a self-assembly process that is driven by the hydrophobic effect?
a) Electrophilic
b) Nucleophilic
c) Ambiphilic
d) None of the mentioned
Answer: c
Explanation: Ambiphilic molecules form aggregate through a self-assembly process
that is driven by the hydrophobic effect. Molecular self-assembly is the process by
which molecules adopt a defined arrangement without guidance or management from an outside source.

7. Why metallic bonds are non-directional?
a) Because there is a uniform distribution of mobile valence electrons around the kernels
b) Because there is a non-uniform distribution of mobile valence electrons around the kernels
c) There is no change in inter-kernel distance
d) There is a change in inter-kernel distance
Answer: a
Explanation: Metallic bonds are non-directional because there is a uniform
distribution of mobile valence electrons around the kernels, provided there is no change in inter-kernel distance.

8. The number of molecules in a conduction band ___________
a) Increases with fall in temperature
b) Decreases with a rise in temperature
c) Increases with a rise in temperature
d) Does not depend upon the temperature
Answer: c
Explanation: The number of molecules in the conduction band increases with the
rise in temperature. At high temperatures, randomness increases and more
molecules move towards the conduction band.