Engineering Chemistry MCQ (Order of a Reaction)

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Engineering Chemistry MCQ (Order of a Reaction)

100% free PDF Download for Engineering Chemistry MCQ…

1. Reaction kinetics deals with the study of ___________
a) Rate of reaction
b) Mechanism of reaction
c) Factors which affects the rate of reaction
d) All of the mentioned
Answer: d
Explanation: Reaction kinetics deals with the study of rate of reaction, their
mechanism and the factors which affects the rate of reaction. It specifies all the
general characteristics of a chemical reaction.

2. The reaction rate is defined as the rate at which the concentration of the reactants __________ with time or the concentration of products ___________ with time.
a) Increase, increase
b) Decrease, decrease
c) Decrease, increase
d) Increase, decrease
Answer: c
Explanation: The reaction rate is defined as the rate at which the concentration of
the reactants decreases with time or the concentration of products increases with time.

3. The unit of rate of reaction is ___________
a) Mol L-1 s-1
b) Mol L s-1
c) Mol L-1 s
d) Mol L s
Answer: a
Explanation: The unit of rate of reaction is Mol L-1 s-1. The reaction rate is defined as
the rate at which the concentration of the reactants decreases with time or the concentration of products increases with time.

4. The order of the reaction can be zero, fractional or integer and it is always experimentally determined.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: The order of the reaction can be zero, fractional or integer and it is
always experimentally determined. The order of reaction with respect to a given
substance is defined as the index, or exponent, to which its concentration term in the rate equation is raised.

5. The reaction rate constant may be defined as the rate of the reaction when the concentration of each reactants is ___________
a) Zero
b) Unity
c) Doubled the initial concentration
d) Infinite
Answer: b
Explanation: The reaction rate constant may be defined as the rate of the reaction
when the concentration of each reactants is unity. A reaction rate constant or
reaction rate coefficient, k, quantifies the rate of a chemical reaction.

6. The unit s-1 is the unit of rate constant for the reaction of the order is?
a) 1
b) 2
c) 0.5
d) 0
Answer: d
Explanation: The unit s-1 is the unit of rate constant for the reaction of the order zero. It quantifies the rate of a chemical reaction.

7. The unit of rate constant for the second order reaction will be ___________
a) s-1
b) L mol-1 s-1
c) Mol0.5 L-0.5 s-1
d) Mol L-1 s-1
Answer: c
Explanation: The unit of rate constant for the second order reaction will be mol0.5 L-0.5 s-1.

8. What will be the order of reaction if the rate law is given by ___________Rate = k [SO2]1[SO3]-0.5
a) 1
b) 0.5
c) 2
d) -0.5
Answer: b
Explanation: The order of the reaction will be 0.5. It is given by: Order = 1-0.5 = 0.5.

9. Order of a reaction does not give any information about the reaction mechanism.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: Order of a reaction does not give any information about the reaction
mechanism. It only gives the idea of the reactant species taking part in a reaction.

10. The unit L mol-1 s -1 is the unit of rate constant for the reaction of the order is?
a) 0
b) 1
c) 0.5
d) 2
Answer: c
Explanation: The unit L mol-1 s -1 is the unit of rate constant for the reaction of the order 0.5. This is a half-order reaction.