Engineering Chemistry MCQ (Photosynthesis)

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Engineering Chemistry MCQ (Photosynthesis)

100% free PDF Download for Engineering Chemistry MCQ…

Photosynthesis

1. In photochemistry of photosynthesis, NADPH stands for _______
a) Nicotinamide Adenine Dinucleotide Phosphate
b) Nicotinamide Amine Dinucleotide Phosphate
c) Nicotinamide Adenine Dinucleotide Phosphatic hydrogen
d) Nicotinamide Amine Dinucleotide Phosphatic hydrogen
Answer: a
Explanation: In photochemistry of photosynthesis, NADPH stands for Nicotinamide
Adenine Dinucleotide Phosphate. It is generated in light dependent reaction. It acts
as a reducing agent in light independent reaction in Calvin cylce to reduce carbon dioxide.

2. In photosynthesis, energy of sun is converted into chemical energy in the form of ________
a) ATP and NADPH
b) ADP and NADPH
c) ATP and NADP
d) ADP and NADP
Answer: a
Explanation: In photosynthesis, energy of sun is converted into chemical energy in
the form of ATP and NADPH. NADPH stands for Nicotinamide Adenine Dinucleotide
Phosphate. ATP stands for Adenosine Triphosphate.

3. In photosynthesis, ATP stands for ________
a) Adenosine Triphosphate
b) Amine Triphosphate
c) Amine tri poly phosphate
d) Ammonium Triphosphate
Answer: a
Explanation: In photosynthesis, ATP stands for Adenosine Triphosphate. It is
generated in light dependent reaction alongwith NADPH. It acts as a reducing agent
in light independent reaction in the Calvin cycle to reduce carbon dioxide.

4. Photosynthesis is a photochemical process.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: In photosynthesis, photochemical reaction drives the entire process.
Electrons in the pigment are excited by light energy which is the initial reaction in
photosynthesis. So, photosynthesis is a photochemical process.

5. Which of the following is not an example of a photoautotroph?
a) bacteria
b) plants
c) cyanobacteria
d) human beings
Answer: d
Explanation: Generally, most of the plants, algae and bacteria perform
photosynthesis. Such organisms are called photoautotroph. They can make food on
their own by using carbon dioxide and light. Human beings cannot create food on their own.

6. In photosynthesis, RuBP stands for _______
a) Ribulose Bisphosphate
b) Ribulose urea Biphosphate
c) Ribulose phosphate
d) Ribulose biurea phosphate
Answer: a
Explanation: RuBP stand for Ribulose Bisphosphate. It forms a six carbon
compound by combining with carbon dioxide in presence of enzyme.

7. All organisms carry out photosynthesis by using carbon dioxide as a source of carbon atoms.
a) true
b) false
Answer: b
Explanation: Not all organisms can carry out photosynthesis by using carbon
dioxide as a source of carbon atoms. Photoheterotrophs use organic compounds as
a source of carbon atoms to carry out photosynthesis.

8. In photosynthesis, carbon dioxide is converted into sugar by which process?
a) carbon fixation
b) carbon reduction
c) sugar fixation
d) photolysis
Answer: a
Explanation: In photosynthesis, carbon dioxide is converted into sugar by carbon
fixation process. Energy from sunlight is captured to convert carbon dioxide into carbohydrates.

9. Which of the following nutrients is not used in cellular respiration?
a) carbohydrates
b) amino acids
c) fatty acids
d) fiber
Answer: d
Explanation: Nutrients such as carbohydrates, amino acids and fatty acids are used
in cellular respiration. They are oxidized to produce carbon dioxide and water. They
also release chemical energy to drive the metabolism of organisms.

10. Which of the following is not the stage in photosynthesis?
a) absorption of light
b) generation of ATP
c) carbon fixation
d) phosphorousfixation
Answer: d
Explanation: Photosynthesis involves the absorption of light energy from the sun. It
is converted into chemical energy in the form of ATP and NADPH. In the carbon
fixation process, carbon dioxide is converted into carbohydrates.