Engineering Chemistry MCQ (Pseudo Order Reaction-02)

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Engineering Chemistry MCQ (Pseudo Order Reaction)

100% free PDF Download for Engineering Chemistry MCQ…

1. Temperature dependence of reaction rates can be studied by plotting a graph between ___________
a) Concentration of reactants and temperature
b) Concentration of products and temperature
c) Rate constant and temperature
d) Rate of catalysis and temperature
Answer: c
Explanation: Temperature dependence of reaction rates can be studied by plotting a
graph between rate constant and temperature for different reactions.

2. The ratio of the rate constant of a reaction at two temperatures differing by __________
0C is called temperature coefficient of reaction.
a) 2
b) 10
c) 100
d) 50
Answer: b
Explanation: The ratio of the rate constant of a reaction at two temperatures
differing by 100C is called temperature coefficient of reaction.

3. According to Arrhenius equation, rate constant(k) is proportional to ___________
a) Activation Energy (E)
b) eE
c) e1/E
d) e-E
Answer: d
Explanation: According to Arrhenius equation, k = Ae-Ea/RT. So, rate constant(k) is
proportional to e-E.

4. How does half life period of a first order reaction vary with temperature?
a) It increases
b) It decreases
c) It remains the same
d) Both increases as well as decrease
Answer: a
Explanation: Half-life period of a first order reaction is directly proportional to the
rate constant. So, it increases with increase in temperature.

5. How many times the rate of reaction increases at 200C for a reaction having the activation energies in the presence and absence of catalyst as 50 kJ/mol and 75 kJ/mol?
a) 1000
b) 10000
c) 30000
d) 50000
Answer: c
Explanation: The rate of reaction will increase 28,592 times, i.e. 30,000 times.

6. Which of the following method is used to determine the order of the reaction in which two or more reactants take part?
a) Integration method
b) Half life period method
c) Graphical method
d) Ostwald’s isolation method
Answer: d
Explanation: Ostwald’s isolation method is used to determine the order of the
reaction in which two or more reactants take part. Kinetic isolation conditions were
identified that enabled determination of the reaction order for interfacial charge recombination.

7. Which of the following method is satisfactory only for a simple homogeneous reaction?
a) Integration method
b) Half life period method
c) Graphical method
d) Ostwald’s isolation method
Answer: a
Explanation: Integration method is satisfactory only for simple homogeneous
reaction and lead to wrong conclusion for complex reactions.

8. A zero order reaction is one ___________
a) In which rate is independent of reactants concentration
b) In which one of the reactant is in large excess
c) Whose rate is not affected by time
d) Whose rate increases with time
Answer: a
Explanation: A zero order reaction is one in which rate is independent of reactants
concentration. It only depends upon the rate constant.