Maximum Bending Moment MCQ question and answers

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Maximum Bending Moment MCQ question and answers (100% free pdf download)

1. A cantilever beam subjected to point load at its free end, the maximum bending moment develops at the ________ of the beam.
a) Free end
b) Fixed end
c) Centre
d) Point of inflection
Answer: b

2. Bending moment in a beam is maximum when the _________
a) Shear force is minimum
b) Shear force is maximum
c) Shear force is zero
d) Shear force is constant
Answer: c

3. Positive bending moment is known as _______
a) Hogging
b) Sagging
c) Ragging
d) Inflection
Answer: a

4. A simply supported beam of span “x” meters carries a udl of “w” per unit length over the entire span, the maximum bending moment occurs at _____
a) At point of contra flexure
b) Centre
c) End supports
d) Anywhere on the beam
Answer: b

5. The maximum BM is ______
a) 40 kNm
b) 50 kNm
c) 90 kNm
d) 75 kNm
Answer: c

6. Bending moment can be denoted by ____
a) K
b) M
c) N
d) F
Answer: b

7. Number of points of contra flexure for a double over hanging beam.
a) 3
b) 2
c) 4
d) Infinite
Answer: b

8. Maximum bending moment in a cantilever beam subjected to udl (w)over the entire span (l).
a) wl
b) wl3
c) wl2
d) w
Answer: c

9. Determine the maximum bending moment for the below figure.
a) wl/2
b) wl/3
c) wl/4
d) wl
Answer: c

10. What is the variation in the BM, if the simply supported beam carries a point load at the centre.
a) Triangular
b) Rectangular
c) Trapezoidal
d) Other quadrilateral
Answer: a