Maximum Shear Force MCQ question and answers 

Posted by

Maximum Shear Force MCQ question and answers

1. Which of these is the correct way of sign convention for shear force?
a) R U P
b) L U P
c) R U N
d) L D P
Answer: a

2. At hinge, the moments will be _________
a) Maximum
b) Minimum
c) Uniform
d) Zero
Answer: d

3. What is variation in SFD, if the type of loading in the simply supported beam is U.D.L is ____
a) Rectangle
b) Linear
c) Trapezoidal
d) Parabolic
Answer: b

4. The rate of change of shear force is equal to _____
a) Direction of load
b) Change in BMD
c) Intensity of loading
d) Maximum bending
Answer: c.

5. The shear force in a beam subjected to pure positive bending is _____
a) Positive
b) Negative
c) Zero
d) Cannot determine
Answer: c

6. In SFD, vertical lines are for ______
a) Point loads
b) UDL
c) UVL
d) LDP
Answer: a

7. A cantilever beam loaded with udl throughout, the maximum shear force occurs at____
a) Free end
b) Fixed end
c) At centre
d) At point of contraflexure
Answer: b

8. A simply supported beam of span 1 m carries a point load “w” in centre determine the shear force in the half left of the beam.
a) W/3
b) W/4
c) W/2
d) W
Answer: c

9. At the Point of contraflexure, what is the value of bending moment?
a) one
b) zero
c) three
d) infinity
Answer: b

10. When SF is zero, the bending moment is _____
a) Zero
b) Maximum
c) Very difficult to say
d) Minimum
Answer: b