MCQ-AI-Rule Based System

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Rule Based System – 1

1. Instead of representing knowledge in a relatively declarative, static way (as a bunch of things that are true), rule-based system represent knowledge in terms of___________ that tell you what you should do or what you could conclude in different situations.
a) Raw Text
b) A bunch of rules
c) Summarized Text
d) Collection of various Texts
View Answer
Answer: b
Explanation: None.

2. A rule-based system consists of a bunch of IF-THEN rules.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

3. In a backward chaining system you start with the initial facts, and keep using the rules to draw new conclusions (or take certain actions) given those facts.
a) True
b) False
View Answer
Answer: b
Explanation: Refer the definition of backward chaining.

4. In a backward chaining system, you start with some hypothesis (or goal) you are trying to prove, and keep looking for rules that would allow you to conclude that hypothesis, perhaps setting new sub-goals to prove as you go.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

5. Forward chaining systems are _____________ where as backward chaining systems are ___________
a) Goal-driven, goal-driven
b) Goal-driven, data-driven
c) Data-driven, goal-driven
d) Data-driven, data-driven
View Answer
Answer: c
Explanation: None.

6. A Horn clause is a clause with _______ positive literal.
a) At least one
b) At most one
c) None
d) All
View Answer
Answer: b
Explanation: Refer to the definition of Horn Clauses.

7. ___________ trees can be used to infer in Horn clause systems.
a) Min/Max Tree
b) And/Or Trees
c) Minimum Spanning Trees
d) Binary Search Trees
View Answer
Answer: b
Explanation: Take the analogy using min/max trees in game theory.

8. An expert system is a computer program that contains some of the subject-specific knowledge of one or more human experts.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

9. A knowledge engineer has the job of extracting knowledge from an expert and building the expert system knowledge base.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

 

 

Rule Based System – 2

1. Autonomous Question/Answering systems are ________________
a) Expert Systems
b) Rule Based Expert Systems
c) Decision Tree Based Systems
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: d
Explanation: None.

2. Which of the following are the applications of Expert systems?
a) Disease Diagnosis
b) Planning and Scheduling
c) Decision making
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: d
Explanation: None.

3. _________ is/are the well known Expert System/s for medical diagnosis systems.
a) MYSIN
b) CADUCEUS
c) DENDRAL
d) SMH.PAL
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

4. What are the main components of the expert systems?
a) Inference Engine
b) Knowledge Base
c) Inference Engine & Knowledge Base
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: Look at the general architecture of rule based expert systems.

5. There are primarily two modes for an inference engine: forward chaining and backward chaining.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

6. PXDES is medical expert system, for diagnosis of lung disease.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

7. CaDet is used for early cancer detection.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

8. MYSIN attempts to recommend appropriate therapies for patients with bacterial infections.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

9. GERMWATCHER is used to control infections caused by bacteria.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

10. ARGEX is an agricultural expert system that gives correct advice to farmers.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: None.