MCQ-AI-Semantic Net

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Semantic Net – 1

1. What among the following constitutes the representation of the knowledge in different forms?
a) Relational method where each fact is set out systematically in columns
b) Inheritable knowledge where relational knowledge is made up of objects
c) Inferential knowledge
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: d
Explanation: None.

2. What are Semantic Networks?
a) A way of representing knowledge
b) Data Structure
c) Data Type
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

3. Graph used to represent semantic network is _____________
a) Undirected graph
b) Directed graph
c) Directed Acyclic graph (DAG)
d) Directed complete graph
View Answer
Answer: b
Explanation: Semantic Network is a directed graph consisting of vertices, which represent concepts and edges, which represent semantic relations between the concepts.

4. Which of the following are the Semantic Relations used in Semantic Networks?
a) Meronymy
b) Holonymy
c) Hyponymy
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: d
Explanation: None.

5. What is Meronymy relation?
a) A is part of B
b) B has A as a part of itself
c) A is a kind of B
d) A is superordinate of B
View Answer
Answer: a
Explanation: A meronym denotes a constituent part of or a member of something. That is, “X” is a meronym of “Y” if Xs are parts of Y(s), or “X” is a meronym of “Y” if Xs are members of Y(s).

6. What is Hypernym relation?
a) A is part of B
b) B has A as a part of itself
c) A is a kind of B
d) A is superordinate of B
View Answer
Answer: d
Explanation: In linguistics, a hyponym is a word or phrase whose semantic field is included within that of another word, its hypernym (sometimes spelled hypernym outside of the natural language processing community). In simpler terms, a hyponym shares a type-of relationship with its hypernym.

7. What is Holonymy relation?
a) A is part of B
b) B has A as a part of itself
c) A is a kind of B
d) A is superordinate of B
View Answer
Answer: b
Explanation: Holonymy (in Greek holon = whole and onoma = name) is a semantic relation. Holonymy defines the relationship between a term denoting the whole and a term denoting a part of, or a member of, the whole. That is, ‘X’ is a holonym of ‘Y’ if Ys are parts of Xs, or ‘X’ is a holonym of ‘Y’ if Ys are members of Xs.

8. The basic inference mechanism in semantic network is to follow the links between the nodes.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

9. There exists two way to infer using semantic networks.
1) Intersection Search
2) Inheritance Search
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

Semantic Net – 2

1. Which of the following is an extension of the semantic network?
a) Expert Systems
b) Rule Based Expert Systems
c) Decision Tree Based networks
d) Partitioned Networks
View Answer
Answer: d
Explanation: None.

2. Basic idea of an partitioned nets is to break network into spaces which consist of groups of nodesv and arcs and regard each space as a node.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

3. Semantic Network represents _____________
a) Syntactic relation between concepts
b) Semantic relations between concepts
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: None.

4. A semantic network is used when one has knowledge that is best understood as a set of concepts that are related to one another.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

5. What are the limitations of the semantic networks?
a) Intractability
b) Lack in expressing some of the properties
c) Incomplete
d) Has memory constraints
View Answer
Answer: b
Explanation: None.

6. What among the following is/are the best example of semantic networks?
a) Wordnet
b) Human Food Chain
c) MYSIN
d) Autonomous car driver
View Answer
Answer: a
Explanation: Wordnet is a lexical database of English.

7. Semantic Network is also known as Frame networks.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

8. What is Synonymy relation?
a) A is part of B
b) A denotes same as B
c) A is a kind of B
d) A is superordinate of B
View Answer
Answer: b
Explanation: None.

9. What is Antonymy relation?
a) A is part of B
b) B has A as a part of itself
c) A denotes opposite of B
d) A is superordinate of B
View Answer
Answer: c
Explanation: None.

10. Most semantic networks are not cognitive based.
a) True
b) False
View Answer
Answer: b
Explanation: None