(MCQ) Database Management System, With Answer Chapter_01

Posted by

(MCQ) Database Management System, 100% Free PDF download:

DATABASE MANAGEMENT SYSTEM (DBMS)

1. The following term applies to a collection of related records in a database
(A) File
(B) Layout
(C) File
(D) Field

2. This set of related data items is known as a
(A) File
(B) Record
(C) Table
(D) None of the above

3. The framework for storing records in database is a
(A) Form
(B) Report
(C) Query
(D) Table

4. The following command is used to search the record that satisfies the specified criteria
(A) FOUND
(B) SEARCH
(C) GET
(D) LOCATE

5. The data in a record is of the following types
(A) four text fields and three numeric fields
(B) two integer fields and five text fields
(C) three text fields and four numeric fields
(D) none of the above

6. A treelike structure of records in a database. Select the best fit for answer
(A) Hierarchical database structure
(B) Relational database structure
(C) Multidimensional database structure
(D) Sequential database access

7. The following language used by most of the DBMSs for helping their users to access data
(A) High level language
(B) Query language
(C) SQL
(D) 4GL

8. What is a largest collection of data stored in a computer? You might use this type of program to keep a record of all the friends in your address book.
(A) Information Processing
(B) Spreadsheet
(C) Operating system
(D) Database

9. Which command is used to replace ?
(A) REPLACE
(B) REPLACE ALL
(C) Add record from edit menu
(D) All of above

10. The following part of a database that holds only one type of information
(A) Report
(B) Query
(C) Record
(D) Field

11. All of the following terms are related to computerized databases except which one?
(A) Search
(B) Sort
(C) Field names
(D) Record grab

12. Need to see all the information from two tables on one form. Insert
(A) A page break
(B) A subform
(C) A linked command button
(D) None of the above

13. What is the primary difference between a pivot table report and a cross tab query?
(A) A pivot table report can contain sums, counts, and averages while a cross tab query cannot.
(B) You can’t pivot a cross tab query
(C) A cross tab query lets you group similar items. A pitot table report does not
(D) None of above

14. The largest unit of a database is
(A) A record
(B) A field
(C) A subfield
(D) None of above

15. What’s the best Access object for an invoice you’ll mail to customers?
(A) A report
(B) A form
(C) A table
(D) All of the above

16. What is a Grouped Report?
(A) A type of report that can be generated by the Report Wizard
(B) A report that displays data that has been sorted in ascending or descending order
(C) A report that displays data grouped by fields you specify
(D) None

17. Which field allow to select items from drop down list?
(A) An OLE field
(B) A Memo Field
(C) A lookup Field
(D) A hyperlink field

18. What did the first Table Analyzer do?
(A) Analyze the data in a set of flat files and automatically create a relational database system from that information
(B) Provide a graphic way to design relational databases
(C) Automate process of connecting tables to SQL Server
(D) None

19. Pivot Table reports are good for
(A) Analyzing large amounts of data
(B) Turning tables upside down
(C) Breaking spreadsheet data into multiple worksheet
(D) None of above

20. Which of the following are common ways to enforce data validation when entering data into an Access form?
(A) Create an input mask to restrict the kind of value that can be entered in positions across the field.
(B) Define a validation rule for that field
(C) A and B
(D) none of the above


Answer Sheet
1. (A) 2. (B) 3. (C) 4. (A) 5. (B)
6. (A) 7. (A) 8. (D) 9. (C) 10. (D)
11. (A) 12. (B) 13. (B) 14. (B) 15. (A)
16. (C) 17. (C) 18. (A) 19. (A) 20. (C)