(MCQ) Database Management System, With Answer Chapter_06

Posted by

(MCQ) Database Management System, 100% Free PDF download:

101. A repository for data, usually covering some specific topic is called
(A) Data acquisition
(B)Data bank
(C) Real time
(D) Database

102. A notation for defining the form and structure of data is known as
(A) Data description language
(B) Binary language
(C) Data channels
(D) Data definition language

103. A data item, which is not broken down into smaller units, is
(A) Data element
(B) Elementary data item
(C) Data entry
(D) Database management

104. Which of the following terms refers to the degree to which data in database system are accurate and correct?
(A) Data security
(B) Data validaity
(C) Data independence
(D) Data integrity

105. A repository for data, usually covering specific topic is
(A) Database
(B) Data requisition
(C) Data bank
(D) Data collection

106. A set of programs that handle firm’s data base responsibilities is called a
(A) Database Management System (DBMS)
(B) Database Processing System (DBPS)
(C) Data Management System (DMS)
(D) All of above

107. Which of the following is not a relational database?
(A) dBase IV
(B) 4th Dimension
(C) FoxPro
(D) Reflex

108. Which is used to provide the sight information to the right person at the right time for proper decision making ?
(A) DBMS
(B) MIS
(C) ISO
(D) PSO

109. Dbase-III was developed by
(A) Dec
(B) IBM
(C) Ashton-tate
(D) All of the above

110. Which of the following database objects asks a question of information in a database and then displays the result?
(A) Tables
(B) Reports
(C) Queries
(D) Forms

111. What data type should you choose for a zip code field in a table?
(A) Text
(B) Number
(C) Memo
(D) All of above

112. A list consists of last names, first names, address and pin codes if all people in the list have the same last and the same pin code, a useful key would be
(A) The pin code
(B) The last name
(C) A compound key consisting of the first name and the last name
(D) All of the above

113. What happens when you add the asterisk (() from any field list ot a query?
(A) The table will not include any fields from the table
(B) The query sorts the table’s record in the order you specify
(C) The query will include every field from the table*
(D) The query uses the records from the table without displaying them

114. The modify operation is likely to be done after
(A) delete
(B) look up
(C) insert
(D) all of above

115. The criteria BETWEEN 1/1/99 and 12/31/99 would which is proper
(A) Display records between the dates 1/2/ 99 and 1/1/00
(B) Display records between the dates 1/1/ 99 and 12/31/99
(C) Display records whose dates equaled 1/1/99 or 12/31/99
(D) All of the above

116. DDP stands for
(A) Distributed Double Processing
(B) Double Decimal Processing
(C) Distributed Data Programming
(D) Distributed Data Processing

117. To see sales amount figures totaled, into which drop area would you drag that field?
(A) Drop column fields here
(B) Drop row fields here
(C) Drop data items here
(D) None of the above

118. Which access feature do you use to develop applications that host access data on the web?
(A) Dynamic web data
(B) Data access pates
(C) Html data pages
(D) None of the above

119. What is the common name for a column of data within an Access table?
(A) Field
(B) Record
(C) Row
(D) None of the above

120. A data structure consisting of several fields, some or all of which are instances of the same data structure, is called
(A) Field
(B) Bead
(C) Database
(D) Data collection


101. (B) 102. (D) 103. (B) 104. (D) 105. (C)
106. (D) 107. (D) 108. (B) 109. (C) 110. (C)
111. (A) 112. (C) 113. (C) 114. (B) 115. (B)
116. (D) 117. (C) 118. (B) 119. (A) 120. (B)