(MCQ) Database Management System, With Answer Chapter_08

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

(MCQ) Database Management System, 100% Free PDF download:

141. The executive responsible for the data processing function in an organization is
(A) PM
(B) DBMS
(C) DP
(D) DPM

142. Which of the following is NOT a type of Microsoft Access database object?
(A) Queries
(B) Workbooks
(C) Forms
(D) Tables

143. A file containing relatively permanent data is
(A) Random file
(B) Transaction file
(C) Master file
(D) Sequential file

144. The complete picture of data stored in database is known as
(A) Record
(B) Scheme
(C) System flowchart
(D) DBMS

145. A subset of characters within a data field is known as
(A) Record
(B) File
(C) Data string
(D) Byte

146. Data items groped together for storage purposes are called a
(A) Record
(B) Title
(C) List
(D) string

147. Which of the following terms does not describe a database structure used by a DBMS to link data from several files?
(A) Relational
(B) Structural
(C) Network
(D) All of the above

148. In a relational schema, each tuple is divided into fields called
(A) Relations
(B) Domains
(C) Queries
(D) All of the above

149. How do you filter by selection?
(A) Right click the field value and select filter by selection from the shortcut menu
(B) Find and double click the value on which you want to base the filter
(C) Find and select the value on which you want to base the filter and select tools>filter by selection from the menu
(D) None of the above

150. What is a fast way to adjust the width of a column?
(A) Right click the left side of the column heading
(B) Double click the left side of the column heading
(C) Double click the right side of the column heading
(D) Select tools>adjust column width from the menu

151. What are the columns in a Microsoft Access table called?
(A) Rows
(B) Fields
(C) Cells
(D) Records

152. How do you update Pivot Table report data after changes are made to the source data?
(A) Save your changes, close the workbook, and then reopen it.
(B) Select the Pivot Table worksheet and press F9 on the keyboard
(C) Click the report, and on the Pivot Table toolbar, click the refresh data button
(D) All of the above

153. In access, the best types of queries to use for data analysis are:
(A) Select queries
(B) Parameter queries
(C) Action queries
(D) All of the above

154. How can you add a table to the relationship window?
(A) Select Tools>Add table from the menu
(B) Select the table from the table list on the toolbar
(D) Click the show table button on the toolbar
(D) Select Edit>Add table from the menu

155. What is the first step in creating a form or report with the form wizard or report wizard?
(A) Selecting the fields that you want to appear in the form or report
(B) Selecting the underlying table or query on which you want to base the form or report
(C) Reading several screens of mostly useless information and clicking next
(D) Selecting how the form or report should be formatted

156. Which action will optimize your database performance?
(A) Set the record set type to Snapshot
(B) Use the compact and repair database tool
(C) Create a replica of the database
(D) All of the above

157. The arranging of data in a logical sequence is called
(A) Sorting
(B) Classifying
(C) Reproducing
(D) Summarizing

158. If a piece of data is stored in two places in the database, then a
(A) Storage space is wasted
(B) Changing the data is one spot will cause data inconsistency
(C) It can be more easily accessed
(D) Both (A) and (B)

159. A relational database management (RDBMS) package manages data in more than one file at once. How does it organize these file? As
(A) Tables
(B) Relations
(C) Tuple
(D) Both (A) and (B)


141. (B) 142. (B) 143. (C) 144. (B) 145. (C)
146. (A) 147. (B) 148. (B) 149. (A) 150. (C)
151. (B) 152. (C) 153. (A) 154. (B) 155. (B)
156. (B) 157. (A) 158. (D) 159. (D)