MCQ-Propositional Logic-AI

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Propositional Logic

1. Which is created by using single propositional symbol?
a) Complex sentences
b) Atomic sentences
c) Composition sentences
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: Atomic sentences are indivisible syntactic elements consisting of single propositional symbol.

2. Which is used to construct the complex sentences?
a) Symbols
b) Connectives
c) Logical connectives
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: None.

3. How many proposition symbols are there in artificial intelligence?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer
Answer: b
Explanation: The two proposition symbols are true and false.

4. How many logical connectives are there in artificial intelligence?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer
Answer: d
Explanation: The five logical symbols are negation, conjunction, disjunction, implication and biconditional.

5. Which is used to compute the truth of any sentence?
a) Semantics of propositional logic
b) Alpha-beta pruning
c) First-order logic
d) Both Semantics of propositional logic & Alpha-beta pruning
View Answer
Answer: a
Explanation: Because the meaning of the sentences is really needed to compute the truth.

6. Which are needed to compute the logical inference algorithm?
a) Logical equivalence
b) Validity
c) Satisfiability
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: d
Explanation: Logical inference algorithm can be solved be using logical equivalence, Validity and satisfiability.

7. From which rule does the modus ponens are derived?
a) Inference rule
b) Module rule
c) Both Inference & Module rule
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: Inference rule contains the standard pattern that leads to desired goal. The best form of inference rule is modus ponens.

8. Which is also called single inference rule?
a) Reference
b) Resolution
c) Reform
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: Because resolution yields a complete inference rule when coupled with any search algorithm.

9. Which form is called as a conjunction of disjunction of literals?
a) Conjunctive normal form
b) Disjunctive normal form
c) Normal form
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

10. What can be viewed as a single lateral of disjunction?
a) Multiple clause
b) Combine clause
c) Unit clause
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: A single literal can be viewed as a disjunction or one literal also, called a unit clause.