MCQ-Speech Recognition AI

Posted by

Speech Recognition

1. What is the dominant modality for communication between humans?
a) Hear
b) Speech
c) Smell
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: Speech is the dominant modality for communication between humans and reliable speech recognition between machines.

2. What kind of signal is used in speech recognition?
a) Electromagnetic signal
b) Electric signal
c) Acoustic signal
d) Radar
View Answer
Answer: c
Explanation: Acoustic signal is used to identify a sequence of words uttered by a speaker.

3. What is viewed as problem of probabilistic inference?
a) Speech recognition
b) Speaking
c) Hearing
d) Utterance
View Answer
Answer: a
Explanation: Speech recognition is viewed as problem of probabilistic inference because different words can sound the same.

4. Which specifies the prior probability of each utterance?
a) Sound model
b) Model
c) Language model
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: Because it contains the group of words that can help to specify the prior probability of each utterance.

5. Which model gives the probability of each word following each other word?
a) Bigram model
b) Diagram model
c) Gram model
d) Speech model
View Answer
Answer: a
Explanation: Bigram model gives the probability of each word following each other word in speech recognition.

6. What is the study of how the language sounds?
a) Speechology
b) Biology
c) Trilogy
d) Phonology
View Answer
Answer: d
Explanation: None.

7. What are periodic changes in pressure that propagate through the air?
a) Air waves
b) Sound waves
c) Rate
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: Sound waves are periodic changes in pressure that propagate through the air and it can be measured by a microphone.

8. What is called as the properties of the signal that extend over interval?
a) Hops
b) Rate
c) Frames
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: Speech system summarize the properties of the signal that extend over interval called frames.

9. Which is used to capture the internal structure of the phones?
a) One-state phone model
b) Two-state phone model
c) Three-state phone mone
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: None.

10. Which are partially captured by triphone model?
a) Articulation effects
b) Coarticulation effects
c) Both Articulation & Coarticulation effects
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: Coarticulation effects are partially captured by triphone model, which can be manipulated by acoustic model.