MCQ-Unification and Lifting-AI

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Unification and Lifting

1. What is the process of capturing the inference process as a single inference rule?
a) Ponens
b) Clauses
c) Generalized Modus Ponens
d) Variables
View Answer
Answer: c
Explanation: All kinds of inference process can be captured as a single inference rule that can be called as Generalized modus ponens.

2. Which process makes different logical expression looks identical?
a) Lifting
b) Unification
c) Inference process
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: Lifted inference rules require finding substitutions that make different logical expression looks identical. This process is called unification.

3. Which algorithm takes two sentences and returns a unifier?
a) Inference
b) Hill-climbing search
c) Depth-first search
d) Unify algorithm
View Answer
Answer: d
Explanation: The unify algorithm takes two sentences and returns a unifier if there is one in the sentence.

4. Which is a lifted version of modus ponens?
a) Generalized modus ponens
b) Inference
c) Clauses
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: Generalized modus ponens is a lifted version of modus ponens because it raises modus ponens from propositional to first-order logic.

5. Which is unique up to renaming of variables?
a) Unifier
b) Most general unifier
c) Unifier & Most general unifier
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: For every unifiable pair of expressions, there is a single most general unifier that is unique up to renaming of variables.

6. Which makes the complexity of the entire algorithm quadratic in the size?
a) Clause
b) Inference
c) Resolution
d) Occur check
View Answer
Answer: d
Explanation: Occur check makes the complexity of the entire algorithm quadratic in the size of the expressions being unified.

7. How many functions are available in the unification and lifting process?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer
Answer: d
Explanation: The four functions are available in the unification and lifting process are tell, ask, store and fetch.

8. Where did all the facts are stored to implement store and fetch function?
a) Database
b) Knowledge base
c) Datamart
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: The simplest way to implement store and fetch functions is to keep all the facts in the knowledge base in one long list.

9. What is meant by predicate indexing?
a) All the one kind of facts in one bucket and another kind in other bucket
b) Acts like index for facts
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

10. How the buckets are stored in predicate indexing?
a) Lists
b) Stack
c) Hashes
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: The buckets can be stored in a hash table for efficient access.