Natural Language Processing – MCQ

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Natural Language Processing – 1

4. Modern NLP algorithms are based on machine learning, especially statistical machine learning.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

5. Choose form the following areas where NLP can be useful.
a) Automatic Text Summarization
b) Automatic Question-Answering Systems
c) Information Retrieval
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: d
Explanation: None.

6. Which of the following includes major tasks of NLP?
a) Automatic Summarization
b) Discourse Analysis
c) Machine Translation
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: d
Explanation: There is even bigger list of tasks of NLP. http://en.wikipedia.org/wiki/Natural_language_processing#Major_tasks_in_NLP.

7. What is Coreference Resolution?
a) Anaphora Resolution
b) Given a sentence or larger chunk of text, determine which words (“mentions”) refer to the same objects (“entities”)
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: Anaphora resolution is a specific type of coreference resolution.

8. What is Machine Translation?
a) Converts one human language to another
b) Converts human language to machine language
c) Converts any human language to English
d) Converts Machine language to human language
View Answer
Answer: a
Explanation: The best known example of machine translation is google translator.

9. The more general task of coreference resolution also includes identifying so-called “bridging relationships” involving referring expressions.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: Refer the definition of Coreference Resolution.

10. What is Morphological Segmentation?
a) Does Discourse Analysis
b) Separate words into individual morphemes and identify the class of the morphemes
c) Is an extension of propositional logic
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: None.

 

Natural Language Processing – 2

1. Given a stream of text, Named Entity Recognition determines which pronoun maps to which noun.
a) False
b) True
View Answer
Answer: a
Explanation: Given a stream of text, Named Entity Recognition determines which items in the text maps to proper names.

2. Natural Language generation is the main task of Natural language processing.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: Natural Language Generation is to Convert information from computer databases into readable human language.

3. OCR (Optical Character Recognition) uses NLP.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: Given an image representing printed text, determines the corresponding text.

4. Parts-of-Speech tagging determines ___________
a) part-of-speech for each word dynamically as per meaning of the sentence
b) part-of-speech for each word dynamically as per sentence structure
c) all part-of-speech for a specific word given as input
d) all of the mentioned
View Answer
Answer: d
Explanation: A Bayesian network provides a complete description of the domain.

5. Parsing determines Parse Trees (Grammatical Analysis) for a given sentence.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: Determine the parse tree (grammatical analysis) of a given sentence. The grammar for natural languages is ambiguous and typical sentences have multiple possible analyses. In fact, perhaps surprisingly, for a typical sentence there may be thousands of potential parses (most of which will seem completely nonsensical to a human).

6. IR (information Retrieval) and IE (Information Extraction) are the two same thing.
a) True
b) False
View Answer
Answer: b
Explanation: Information retrieval (IR) – This is concerned with storing, searching and retrieving information. It is a separate field within computer science (closer to databases), but IR relies on some NLP methods (for example, stemming). Some current research and applications seek to bridge the gap between IR and NLP. Information extraction (IE) – This is concerned in general with the extraction of semantic information from text. This covers tasks such as named entity recognition, Coreference resolution, relationship extraction, etc.

7. Many words have more than one meaning; we have to select the meaning which makes the most sense in context. This can be resolved by ____________
a) Fuzzy Logic
b) Word Sense Disambiguation
c) Shallow Semantic Analysis
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: Shallow Semantic Analysis doesn’t cover word sense disambiguation.

8. Given a sound clip of a person or people speaking, determine the textual representation of the speech.
a) Text-to-speech
b) Speech-to-text
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: NLP is required to linguistic analysis.

9. Speech Segmentation is a subtask of Speech Recognition.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: None.

10. In linguistic morphology _____________ is the process for reducing inflected words to their root form.
a) Rooting
b) Stemming
c) Text-Proofing
d) Both Rooting & Stemming
View Answer
Answer: b
Explanation: None.