New Empires and Kingdoms Class 6 MCQs with Answers

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

New Empires and Kingdoms Class 6 MCQs Questions with Answers
Choose the correct answer:

Question 1. Who was the famous ruler of a dynasty known as Guptas?
(a) Chandragupta
(b) Samudragupta
(c) Ashoka
(d) Sidhartha

Answer
Answer: (b) Samudragupta

Question 2. To which language does the term ‘Prashasti’ belong?
(a) English
(b) Hindi
(c) Sanskrit
(d) Tamil

Answer
Answer: (c) Sanskrit

Question 3. What was the meaning of Kumar-amatya?
(a) Minister
(b) Chief banker
(c) Scribe
(d) Judicial officer

Answer
Answer: (a) Minister

Question 4. Who wrote the biography of Harshavardhana?
(a) Surender Sharma
(b) Amir Khusro
(c) Banbhatta
(d) None of these

Answer
Answer: (c) Banbhatta

Question 5. Who tried to cross Narmada to march into Deccan?
(a) Harshavardhana
(b) Banbhatta
(c) Sidhartha
(d) Ashoka

Answer
Answer: (a) Harshavardhana

Question 6. Which was the capital of Pallavas and Chalukyas?
(a) Kanchipurm
(b) Delhi
(c) Agra
(d) Lucknow

Answer
Answer: (a) Kanchipurm

Question 7. Who was the best ruler of Chalukyas?
(a) Pulakeshin I
(b) Pulakeshin II
(c) Pulakeshin III
(d) None of these

Answer
Answer: (b) Pulakeshin II

Question 8. Who composed Prayag Prashasti?
(a) Ravikirti
(b) Harisena
(c) Kalidasa
(d) None of these

Answer
Answer: (b) Harisena

Question 9. What was the Indian name given to Greeks and Romans?
(a) Yadavs
(b) Yavanas
(c) Javas
(d) All of these

Answer
Answer: (b) Yavanas

Question 10. Who tried to become independent when rulers became weak?
(a) Samantas
(b) Harshavardhana
(c) Ashoka
(d) Chandragupta

Answer
Answer: (a) Samantas

Question 11. Who was famous for his plays depicting life in the king’s court?
(a) Banbhatta
(b) Ravikirti
(c) Kalidasa
(d) None of these

Answer
Answer: (c) Kalidasa

Question 12. “Abhijana – Shakuntalam” is the story of love between which king and young girl named Shakuntala?
(a) Dushyanta
(b) Harshavardhana
(c) Ashoka
(d) Pataliputra

Answer
Answer: (a) Dushyanta

Question 13. Who found the precious ring which the king had given to Sakuntala?
(a) Fisherman
(b) Businessmen
(c) Brahmins
(d) All of these

Answer
Answer: (a) Fisherman

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 11 New Empires and Kingdoms with Answers Pdf free download will help you.