Operating System MCQ’s With answers-Chapter 01

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Operating System MCQ’s with answer,  100% free MCQ PDF DOWNLOAD

1. The main memory of the computer
(A) Controls the operations of computer.
(B) Performs data processing functions.
(C) Stores data and programs.
(D) None of these.

2. Program counter (P(C) contains
(A) Address of an instruction to be fetched
(B) Instructions most recently fetched
(C) Data to be written into memory
(D) Data to be read from memory

3. MAR (memory address register)
(A) Contains data to be written into memory.
(D) Contains data to be read from memory.
(C) Specifies location in memory for next read/or writer.
(D) Contains address of next instruction to be fetched.

4. IR (Instruction register)
(A) Contains the address of an instruction to be fetched.
(B) Contains the instruction most recently fetched
(C) Specifies memory addresses.
(D) None of these.

5. Which of the following is not an address register?
(A) Index register
(B) Segment pointer
(C) Stack pointer
(D) Data register.

6. Following is not the state of Five-State process model
(A) Ready
(B) Running
(C) Not Running
(D) New.

7. Memory table is used
(A) To allocate main memory to processes
(B) To allocate secondary memory to processes
(C) To manage virtual memory
(D) A, B and C are true.

8. I/O tables are used
(A) To assign I/O devices of computer
(B) To manage I/O devices of computer system
(C) A and B both true
(D) A and B both false.

9. The operating system control tables maintains file table, because
(A) These tables manage I/O devices and channels of the computer system.
(B) These tables provide information about the existence of files, their location on secondary memory and their current status.
(C) These tables provide information to manage process.
(D) None of these.

10. Processor in computer
(A) Controls the operations of the computer/ processes data functions.
(B) Stores data and program.
(C) Moves data between computer and its external environment.
(D) None of these.

11. Memory buffer register (MBR) contains
(A) Data that is to be written into memory
(B) A particular I/O device.
(C) Exchange data between I/O module and the processor.
(D) The instruction most recently fetched.

12. I/O modules move data
(A) Between external environment and computer.
(B) In the computer main memory.
(C) In Processors
(D) None of these.

13. I/O OBR (I/O Buffer register) is
(A) Used for the exchange of data between an I/O module and the processor.
(B) Specifies particular I/O device.
(C) (A) and (B) both true.
(D) (A) and (B) both false.

14. User-visible register
(A) Enables machine language programmer to minimize main memory reference by optimizing register use.
(B) Enables assembly language programmer to minimize main memory reference by optimizing register use.
(C) A and B both true.
(D) A and B both false.

15. The operations of the processor are supervised by
(A) Control and Status register
(B) Data register.
(C) Address register.

16. User-Visible register Which of the following do not support GUI (Graphical User Interface)
(A) DOS
(B) WINDOWS
(C) Linux
(D) None of these.

17. In the given operating system match the correct (i) Thread (ii) Process
(A) The unit of resource ownership.
(B) The unit of dispatching.
(A) (i) A and (ii) B (C) (i) B and (ii) A
(D) (i) A, B (E) (ii) A, B.

18. The MS-DOS an operating system supports
(A) Single user process and multiple threads
(B) Multiple user process and single thread
(C) Single user process and single thread
(D) Multiple user processes and multiple threads.

19. The UNIX, an operating system supports
(A) Multiple user processes and single thread per process.
(B) Multiple user processes and multiple threads per process.
(C) Single user process and single thread per process.
(D) Single user process and multiple threads per process.

20. The Java run time environment is an example of
(A) Single user process with multiple threads
(B) Multiple user processes with single thread per process.
(C) Multiple user processes with multiple threads per process.
(D) None of these.


Answer Sheet
1. (C) 2. (A) 3. (C) 4. (B) 5. (D)
6. (C) 7. (D) 8. (C) 9. (B) 10. (A)
11. (A) 12. (A) 13. (A) 14. (C) 15. (A)
16. (A) 17. (C) 18. (C) 19. (C) 20. (A)