Operating System MCQ’s With answers-Chapter 02

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Operating System MCQ’s with answer,  100% free MCQ PDF DOWNLOAD

21. The Windows 2000, operating system supports
(A) Multiple user processes with single thread per process.
(B) Multiple processes with multiple thread per process.
(C) Single process with single thread.
(D) Single process with multiple threads.

22. In the pure User Level Threads (ULT)
(i) Thread management is done by application,
(ii) Thread management is done by kernel,
(iii) Kernel is not aware of the existence of thread,
(iv) Application program interface (API) to the kernel thread facility.
(A) i, iii are true
(B) i, ii and iii are true
(C) All are false
(D) None of these are true

23. The Window 2000 (W2K) and Linux are the example of
(A) User Level Thread (ULT)
(B) Kernel Level Thread (KLT)
(C) A and B both
(D) None of these.

24. The following is not an advantage of User Level Threads (ULT).
(A) Thread switching does not requires kernel mode privileges because all of the thread management are within the user address space of a single process.
(B) Here scheduling can be application specific.
(C) ULT can be run an any operating system.
(D) When ULT executes a system call, not only that thread blocked, but all of the threads within the process are blocked.

25. The Linux operating system supports
(A) Single thread per process and single process.
(B) Multiple thread per process and single process.
(C) Single thread per process and multiple processes.
(D) Multiple thread per process and multiple processes.

26. The Vector and array processors fall into
(A) Single Instruction Single Data (SIS(D) stream
(B) Single Instruction Multiple Data (SIM(D) stream.
(C) Multiple Instruction Single Data (MIS(D) stream.
(D) Multiple Instruction Multiple Data (MIM(D) system.

27. In cluster
(A) Computers communicate with each other’s via fixed paths or via some network facilities
(B) Computer communicates with each other’s via a shared memory.
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these.

28. The cluster is a case of
(A) Distributed memory
(B) Shared memory
(C) Master/slave architecture
(D) Symmetric multi processor.

29. The master/slave architecture is an example of
(A) Distributed memory processing
(B) Shared memory processing
(C) Symmetric multi processing
(D) None of these.

30. I/O modules in computer
(A) Controls the operation of the computer.
(B) Stores data and program.
(C) Move data between the computer and external environment.
(D) Provides communication among processors and main memory.

31. Instruction register contains
(A) The address of an instruction to be fetched.
(B) The instructions most recently fetched.
(C) The data to be written into memory.
(D) The data to be read from memory.

32. The following
(A) Start? Fetch next instruction? Execute Instruction ? Halt, represents
(B) Instruction cycle with interrupt
(C) Instruction cycle without interrupt
(D) Instruction cycle with two interrupts
(E) None of these.

33. Instruction processing consists of
(A) Fetch cycle only
(B) Execution cycle only
(C) Fetch and Execution cycle both
(D) None of these.

34. Operating System is
(A) Software
(B) Hardware
(C) Software and Hardware both
(D) None of these.

35. The concept used to support multi programming environment on a computer is
(A) Virtual memory
(B) Hierarchy of physical memory
(C) Display of multiple windows
(D) None the above.

36. Which combination of the following features will suffice to characterize an OS as a multi programmed OS ?
(i) More than one program may be loaded into main memory at the same time for execution.
(ii) If a program waits for certain events such as I/O, another program is immediately scheduled for execution.
(iii) If the execution of a program terminates, another program is immediately scheduled for execution.
(A) (i) only
(B) (ii) and (iii)
(C) (i) and (iii)
(D) (i), (ii) and (iii).

37. Turnaround time is defined as
(A) Delay between job submission and job completion
(B) A waiting time
(C) Both (A) and (B) above
(D) None of these

38. The only state transition initiated by the user process itself in an operating system is
(A) Block
(B) Timer run out
(C) Dispatch
(D) Wake up

39. Window 98 is a
(A) Single user system
(B) Multi user system
(C) Single tasking system
(D) None of these.

40. OS/390 is a
(A) Single user system
(B) Multi user system
(C) Single tasking system
(D) None of these.


21. (B) 22. (A) 23. (B) 24. (D) 25. (D)
26. (B) 27. (A) 28. (A) 29. (B) 30. (C)
31. (B) 32. (C) 33. (C) 34. (A) 35. (C)
36. (D) 37. (A) 38. (A) 39. (A) 40. (B)