Operating System MCQ’s With answers-Chapter 03

Posted by

Operating System MCQ’s with answer,  100% free MCQ PDF DOWNLOAD

41. Thread is
(A) Dispatch able unit of work
(B) Can be interrupted
(C) A and B both true
(D) A and B both false.

42. Multithreading allows
(A) To run threads concurrently
(B) To run threads independently
(C) A is true, B is false
(D) A and B both true.

43. For multithreading
(A) Tasks to be performed can be independent
(B) Task to be performed is essentially serialized.
(C) Tasks cannot be divided into number of threads.
(D) None is true.

44. The principal function of a process is
(A) To execute machine instructions residing in main memory.
(B) To execute assembly instructions residing outside main memory.
(C) A and B both true.
(D) A and B both false.

45. The trace of the process is
(A) A set of instructions that execute process
(B) A listing of sequence of instructions that execute process
(C) A track of network
(D) None of these.

46. The two state process models have the following states
(A) Running and Not Running
(B) Running and Ready
(C) Ready and Blocked
(D) New and Ready.

47. The process control blocks are referred for
(A) Process control
(B) I/O devices
(C) Memory allocation
(D) None of these.

48. Given three switch processes, when they occur match them
(1) Clock Interrupt A- The processor encounters a virtual memory address reference for a word that is not in the main memory.
(2) I/O Interrupt B- The operating system determines whether the currently running process has been executed for the maximum allowable time slice.
(3) Memory fault C- The operating system determines the I/O action that occurs.
(A) 1-A, 2-B, 3-C
(B) 1-B, 2-C, 3-A
(C) 1-B, 2-A, 3-C
(D) 1-C, 2-B, 3-A.

49. With trap in process control
(A) Operating system determines the error or exception condition that is fatal.
(B) Operating system interrupted for maximum allowable time.
(C) Are tables that manage information process
(D) None of these.

50. Process control block is also referred as
(A) Fast control block
(B) Process descriptor
(C) Task descriptor
(D) A, B, C are all true.

51. The operating system control tables maintain process tables, because
(A) These tables manages I/O devices
(B) These tables manages files
(C) These tables manages memory
(D) None of these.

52. Windows XP is
(A) Uni-programming processes
(B) Multi programming processes
(C) Hardware
(D) None of these.

53. The OS/2 is the operating system that support
(A) Single thread per process
(B) Multiple thread per process
(C) Single process
(D) None of these.

54. In shared memory multi processor
(A) Computer communicate to each other by fixed paths
(B) Computer communicates to each other via a shared memory.
(C) Each processing element is a self contained computer.
(D) None of these.

55. The following is not true for master/slave architecture
(A) A failure of master brings down the whole system
(B) Operating system kernel runs on master processor only.
(C) Operating system kernel can run on any processor either master or slave.
(D) All scheduling and process management is done on master processor.

56. In monolithic operating system
(A) Virtually any procedure can call any other procedure.
(B) Virtually specific procedure can call any other procedure.
(C) Virtually specific procedure can call specific procedure.
(D) None of these.

57. In Layered operating system following statement is false
(A) Most or all the layers execute in kernel mode.
(B) Interaction only takes place between adjacent layers.
(C) Functions are organized hierarchically.
(D) None of these.

58. When operating system always run on a particular processor and that particular processor do all scheduling and process management then this is an example of
(A) Master/slave architecture
(B) Symmetric multiprocessor
(C) Cluster
(D) None of these.

59. In micro kernel architecture following is false.
(A) Intersection takes place only between adjacent layers.
(B) Intersection takes place via micro kernel.
(C) It supports portability.
(D) It supports object-oriented operating system.

60. In the following processes: a = a + 1; b = 2 × b; b = b + 1; a = 2 × a;the output is.
(A) a > b
(B) a < b
(C) a = b
(D) None of these.


41. (C) 42. (D) 43. (A) 44. (A) 45. (B)
46. (A) 47. (A) 48. (B) 49. (A) 50. (D)
51. (D) 52. (B) 53. (B) 54. (B) 55. (C)
56. (A) 57. (D) 58. (A) 59. (A) 60. (D)