Operating System MCQ’s With answers-Chapter 09

Posted by

Operating System MCQ’s with answer,  100% free MCQ PDF DOWNLOAD

161. Which of the RAID level does not employ independent access technique ?
(A) RAID 6
(B) RAID 5
(C) RAID 4
(D) RAID 3

162. Which of the following RAID level uses independent access technique and distributes the parity strips across all disks?
(A) Two
(B) Three
(C) Four
(D) Five

163. Cache memory is
(A) Bigger and slower than main memory
(B) Bigger and faster that main memory
(C) Smaller and slower than main memory
(D) Smaller and faster than main memory

164. By principle of locality, cache memory
(A) Increases average memory access time.
(B) Reduces average memory access time
(C) Does not affect the average memory access time
(D) None of these

165. Following is not true for disk cache
(A) It is a buffer in main memory for disk sector
(B) It contains the copy of some of the sector on the disk
(C) It is bigger is size than main memory
(D) It is smaller is size than main memory

166. In disk storage devices, data are recorded on and later retrieved from disk via a conducting coil named
(A) Tail
(B) Foot
(C) Head
(D) Hand.

167. In disk storage devices during read and write operation
(A) Head is rotate while platter is stationary
(B) Head is stationary while platter rotates
(C) Head and platter are both stationary
(D) None is true

168. In magnetic disk, density that is in bits per linear inch
(A) Increases in moving from the outer most track to the inner most track.
(B) Decreases in moving from the outer most track to the inner most track.
(C) Remains same in moving from the outer most track to the inner most track.
(D) Randomly distributed in moving from the outer most track to the inner most track.

169. Data from and to magnetic disk is transformed in
(A) Continuation
(B) Blocks
(C) Block and Continuation both
(D) None of these.

170. On magnetic disks, the data on the platter is organized in a concentric sets of rings called
(A) Sectors
(B) Gaps
(C) Rings
(D) Tracks

171. In disk storage devices the width of head is:
(A) Same of the track
(B) More than of the track
(C) Less than of the track
(D) None is true.

172. In a fixed head disk, the number of read/write head per track are
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four.

173. CD defines
(A) Computer device
(B) Computer disk
(C) Compact disk
(D) None of these

174. A-Fixed-Head disk, B-Movable-Head disk,
1-One head per track and al head are mounted on rigid arm that extends across all tracks.
2- Only one head and head is mounted on the arm, such that it can position the track.
(A) A – 1, B – 2
(B) A – 2, B – 1
(C) A – 1, B – 1
(D) A – 2, B – 2

175. The record is the collection of
(A) Fields
(B) Files
(C) Data base
(D) None of these.

176. In File system architecture which is the correct arrangement from lower level to higher.
(A) Device drives, basic file system, basic I/ O supervisor, logical I/O.
(B) Basic file system, basic I/O, logical I/O, device drives.
(C) Basic I/O, basic file system, logical I/O, device drives.
(D) None of these.

177. In file management system the following communicate directly with periphing I/O devices.
(A) Device drives
(B) Basic file system
(C) Basic I/O supervisor
(D) Logical I/O.

178. For file management, in file operations device drivers are
(A) Disk drivers
(B) Tape drivers
(C) A and B both
(D) None of these.

179. In file management, the primary interface of computer system with external environment is done through
(A) Device drivers
(B) Basic file system
(C) Basic I/O supervisor
(D) Logical I/O.

180. In file management, users and applications access records via
(A) Physical I/O
(B) Basic I/O supervisor
(C) Logical I/O
(D) None of these.


161. (D) 162. (D) 163. (D) 164. (B) 165. (C)
166. (C) 167. (B) 168. (A) 169. (B) 170. (D)
171. (A) 172. (A) 173. (C) 174. (A) 175. (A)
176. (A) 177. (A) 178. (C) 179. (B) 180. (C)