Operating System MCQ’s With answers-Chapter 10

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Operating System MCQ’s with answer,  100% free MCQ PDF DOWNLOAD

181. Match the following for file system architecture : A-Basic file system, B-Logical I/O module,
1- Deals with blocks of data,
2- Deals with file records,
3- Provides general purpose record I/O capacity.
(A) A – 1, B – 2, 3
(B) A – 1, 2, B – 3
(C) A – 2, 3, B – 1
(D) A – 1, 3, B – 2

182. Match the following access rights :A-Specific user, B-User group, C-All ;
1- Individual user who are designated by user I,
2-A set of users who are individually defined,
3-Every user has access to the system.
(A) A – 1, B – 2, C – 3
(B) A – 2, B – 1, C – 3
(C) A – 1, B – 3, C – 2
(D) A – 3, B – 2, C – 1

183. In file management, the pile
(A) The collection of data in order which they arrive.
(B) A fixed format used for records.
(C) Records keep with some key sequence.
(D) None of these.

184. In file management, in the following record blocking method, the optional use of space is made, without unused space left
(A) Fixed blocking
(B) Variable-length spanned blocking
(C) Variable-length un-spanned blocking
(D) None of these.

185. In secondary storage management, “If allocation of file is made on an individual block basis and each block contains a pointer to the next block in the chain” then it is referred as
(A) Contiguous allocation
(B) Chained allocation
(C) Indexed allocation
(D) None of these.

186. In secondary storage management, bit table, for each block on disk a vector contains
(A) One bit each block
(B) Two bit each block
(C) Three bit each block
(D) Four bit each block.

187. In bit table used for Free space management in secondary storage
(A) Bit zero corresponds to free block
(B) Bit one corresponds to free block
(C) Bit zero corresponds to block in use
(D) None of these

188. The amount of memory (in bytes) required for a block bitmap is
(A) Disk size × 8
(B) Disk size/ (8 × file system block size)
(C) File system block size/disk size
(D) None of these.

189. In 16 G byte disk with 512-bit block, the bit table requires
(A) 1 M bytes
(B) 2 M bytes
(C) 3 M bytes
(D) 4 M bytes.

190. Application Programming Interface is
(A) A set of function and call programs that allows clients and servers to intercommunicate.
(B) A database, where information access is limited to the selection of rows that satisfy all search criteria.
(C) A computer usually a high powered work station.
(D) None of these.

191. If in a computer networking environment when all the processing is done on single computer can be referred as
(A) Host based processing
(B) Server based processing
(C) Client based processing
(D) None of these.

192. In three tier client/server architecture application software match the following: AUser machine,
1-Client, B- Middle-tier,
2- Application server, C- Backend server,
3 Data servers.
(A) A – 1, B – 2, C – 3
(B) A – 1, B – 3, C – 2
(C) A – 2, B – 1, C – 3
(D) A – 3, B – 2, C – 1

193. UNIX was developed by
(A) Bell Labs for PDP-7 in 1970
(B) Microsoft for IBM computers
(C) Macintosh
(D) None of these.

194. UNIX is a
(A) Operating system
(B) Hardware
(C) Programming language
(D) None of these.

195. In UNIX process management, the system process runs in
(A) Kernel mode only
(B) Kernel and user mode both
(C) User mode only
(D) None of these.

196. In UNIX process management, the user processes runs in
(A) Kernel mode only
(B) Kernel and user mode both
(C) User mode only
(D) None of these.

197. In UNIX process management, the following is true
(A) User process enters kernel mode by issuing a system call when interrupt occurs.
(B) Kernel mode is executed in user process.
(C) User process enters kernel mode with out issuing a system call when interrupt occurs.
(D) None of these.

198. The number of process states recognized by UNIX
(A) Two
(B) Nine
(C) Eight
(D) Seven.

199. In process management of UNIX system, which of the following process states are running states in respect of whether the process is executing in user or kernel mode
(A) Ready to run (in memory) state
(B) Ready to run (in swappe(D) state
(C) Preempted state
(D) A and C are true

200. A task in a blocked state is
(A) Executable
(B) Waiting for some temporarily unavailable resource
(C) Running
(D) None of these


181. (A) 182. (A) 183. (A) 184. (B) 185. (B)
186. (A) 187. (A) 188. (B) 189. (D) 190. (A)
191. (A) 192. (A) 193. (A) 194. (A) 195. (A)
196. (B) 197. (A) 198. (B) 199. (D) 200. (B)