Operating System MCQ’s With answers-Chapter 12

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Operating System MCQ’s with answer,  100% free MCQ PDF DOWNLOAD

221. The dispatcher
(A) actually schedules the tasks into the processor
(B) is always very small and simple
(C) puts tasks in wait
(D) None of these

222. A set or resource allocations such that the system can allocate resources to each process in some order, and still avoids a deadlock is called
(A) unsafe state
(B) safe state
(C) starvation
(D) greedy allocation

223. Processor-bound tasks
(A) use the processor more often
(B) use more processor time
(C) use less processor time
(D) always take longer to execute

224. The following resources can cause deadlocks
(A) Read only files
(B) Shared programs
(C) Printers
(D) All of the above

225. Complex scheduling algorithms
(A) use more resources than they gain
(B) recover more resources than they use
(C) always use many resources
(D) are most appropriate for very large computers

226. The intensive jobs
(A) use less processor time than most jobs
(B) you are constrained by their I/O requirements
(C) run more quickly than processorintensive jobs
(D) should all be executed at the same time

227. The FIFO algorithm
(A) executes first the job that last entered the queue
(B) executes first the job that first entered the queue
(C) executes first the job with the least processor needs
(D) executes first the job that has been in the queue the longest

228. Check pointing a job
(A) allows it to be completed successfully
(B) allows it to continue executing later
(C) prepares it for finishing
(D) occurs only when there is an error in it

229. Windows is an
(A) operating system
(B) operating environment
(C) user interface
(D) programming platform

230. Following is/are operating system used in computers
(A) MS-DOS
(B) OS/2
(C) UNIX
(D) All of the above

231. The following operating system writes through catches?
(A) UNIX
(B) DOS
(C) ULTRIX
(D) XENIX

232. Which is/are the most important features of Microsoft windows program?
(A) Windows
(B) Pull-down menus
(C) Icons
(D) All of the above

233. Multiprocessing models have
(A) symmetric multiprocessing model
(B) asymmetric multiprocessing model
(C) both (A) and (B) above
(D) None of these

234. Real-time systems are
(A) primarily used on mainframe computers
(B) used for monitoring events as they occur
(C) used for program development
(D) used for real-time interactive users.

235. Multiprogramming systems
(A) are easier to develop than single programming systems
(B) execute each job faster
(C) execute more jobs in the same time period
(D) are used only one large mainframe computers

236. Virtual memory is
(A) simple to implement
(B) used on all major commercial operating systems
(C) less efficient in utilization of memory
(D) useful when fast I/O devices are not available

237. Memory management is
(A) not used in modern operating systems
(B) replaced with virtual memory on current systems
(C) not used on multiprogramming systems
(D) critical for even the simplest operating systems

238. Scheduling is
(A) allowing job to use the processor
(B) making proper use of processor
(C) Both A and B
(D) None of these

239. Following is true for Multiprocessing
(A) It makes the operating system simpler
(B) It allows multiple processes to run simultaneously
(C) It allows the same computer to have multiple processors
(D) None of these

240. A monitor program is a program that
(A) interprets the interrupt calls
(B) restores the status of the CPU after a function call
(C) interprets the input from a keyboard and converts the input into its binary equivalent
(D) checks the status of the I/O devices


221. (A) 222. (B) 223. (B) 224. (C) 225. (D)
226. (B) 227. (B) 228. (B) 229. (C) 230. (D)
231. (B) 232. (D) 233. (C) 234. (B) 235. (C)
236. (C) 237. (B) 238. (C) 239. (C) 240. (C)