(Physics) General Science Question Part 02

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

(Physics) General Science Question(PART02) Free PDF Download

Q26) The Laws of Electrolysis were proposed by –
Ans -: M Faraday

Q27) Light travels in a .
Ans -: Straight line

Q28) What is used as a cooling agent in most of the world’s commercial nuclear power plants?
Ans -: Water

Q29) Nature of sound wave is ?
Ans -: Longitudinal

Q30) 1 fermi unit is equal to –
Ans -: 10⁻¹⁵m

Q31) How many basic S.I. units are there?
Ans -: Seven

Q32) What is the principle on which a transformer works?
Ans -: Mutual Induction

Q33) The distance between Earth and Sun is termed as –
Ans -: 1 Astronomical unit

Q34) Potential energy of your body is minimum when you .
Ans -: Lie down on ground

Q35) What is the freezing point (temperature) of Pure water?
Ans -: 32 F

Q36) What is the unit of measurement of an Angle?
Ans -: Radian

Q37) Radio waves of constant amplitude can be generated with an .
Ans -: Oscillator

Q38) Hooke’s law is related to
Ans -: Elasticity

Q39) Sudden fall in barometer is indication of .
Ans -: Storm

Q40) Water moving up a straw is an example of .
Ans -: Capillary Action

Q41) The blue colour of the clear sky is due to .
Ans -: Dispersion of Light

Q42) What is a magnetic field’s direction within a magnet?
Ans -: From South to North

Q43) The experiment demonstrating the existence of electromagnetic wave was first conducted by
Ans -: Heinrich Hertz

Q44) The filament string in an electric bulb is made of which metal?
Ans -: Tungsten

Q45) Drag is the force exerted by fluids.
Ans -: Friction

Q46) The hydraulic brake used in automobiles is a direct application of .
Ans -: Pascal’s Law

Q47) The image formed by convex lens in a simple microscope is .
Ans -: Virtual & Erect

Q48) What kind of mirror is used in motor vehicles near the driver’s seat?
Ans -: Convex Mirror

Q49) & are present in the nucleus of an atom.
Ans -: Neutrons and protons

Q50) The size of atomic nucleus is of the order of .
Ans -: 10⁻¹⁵ m