(Physics) General Science Question Part 03

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

(Physics) General Science Question(PART03) Free PDF Download

Q51) From the moon’s surface, Astronauts see a Black Sky. This isbecause of .
Ans -: Absence of Atmosphere on Moon

Q52) The specific resistance of a wire varies with its .
Ans -: Material

Q53) The speed of light will be decreased with the rise in the temperature of the medium. True or False.
Ans -: False. (It remains unchanged)

Q54) Which is the strongest force in the nature?
Ans -: Nuclear Force

Q55) Which device is used to measure the temperature of the sun?
Ans -: Pyrometer

Q56) Which phenomenon occurs when light passes from a denser to rarer medium?
Ans -: Total Internal reflection

Q57) Which substances do not allow flow of charge through them?
Ans -: Insulators

Q58) The value of which quantity remains same in all system of units?
Ans -: Specific Gravity

Q59) What is the speed of sound in air?
Ans -: 332m/sec

Q60) The working of the quartz crystal in the watch is based on which effect?
Ans -: Piezoelectric Effect

Q61) Permanent magnets are made of .
Ans -: Steel

Q62) During a fog, the visibility is reduced. This is because of which phenomenon?
Ans -: Scattering of light

Q63) Weightlessness experienced in a spaceship is due to .
Ans -: Absence of Gravity

Q64) Which device is used to find submerged objects?
Ans -: SONAR

Q65) What converts the alternating current into direct current?
Ans -: Rectifier

Q66) Which element is used as a moderator in nuclear reactors?
Ans -: Graphite

Q67) Which device converts light energy into electric energy?
Ans -: Photoelectric cell

Q68) The unit of power of lens is called .
Ans -: Dioptre

Q69) What is the unit of Radioactivity?
Ans -: Curie

Q70) An object has to attain the velocity of to escape from earth’s atmosphere?
Ans -: 11.2 km/sec

Q71) What is the measuring unit of length of light waves?
Ans -: Angstrom

Q72) A short duration wave is known as –
Ans -: Pulse

Q73) When did Einstein propose that matter can be converted into energy?
Ans -: 1905

Q74) What is the SI unit of luminous intensity?
Ans -: Candela

Q75) What is the unit of magnetic flux?
Ans -: Maxwell