(Physics) General Science Question Part 04

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

(Physics) General Science Question(PART04) Free PDF Download

Q76) What is the unit of specific resistance?
Ans -: Ohm-metre

Q77) The wavelength of visible spectrum ranges from .
Ans -: 390-700 nano-metres

Q78) A Washing machine works on the principle of –
Ans -: Centrifugation

Q79) When a ball is thrown upward, what happens to its Acceleration?
Ans -: It remains Constant

Q80) Magnifying glass is made of which type of lens?
Ans -: Convex lens

Q81) What colour will a red glass appear if it is heated in dark room?
Ans -: Green

Q82) What happens to the surface tension of the water when a detergent is added to it?
Ans -: Decreases

Q83) The value of ‘g’ (acceleration due to gravity) is maximum at ?
Ans -: at poles

Q84) Which instrument is used to measure altitudes in aircrafts?
Ans -: Altimeter

Q85) Which instrument is used to measure change in volume of substances ?
Ans -: Dilatometer

Q86) Which instrument is used to measure depth of ocean ?
Ans -: Fathometer

Q87) The power of electric circuit is measured with a .
Ans -: Wattmeter

Q88) Which instrument is used to measure the scattering of light by particles suspended in a liquid?
Ans -: Nephelometer

Q89) Which is more elastic – Steel or Rubber?
Ans -: Steel

Q90) Which is the only natural magnet?
Ans -: Magnetite

Q91) What Principle is used in the designing of ships and submarines?
Ans -: Archimedes Principle

Q92) Nuclear Fissions are initiated by .
Ans -: Neutrons

Q93) The wire in an electric heater is made up of .
Ans -: Nichrome

Q94) During Sonography which types of Waves are used?
Ans -: Ultrasonic waves

Q95) Diode Bulb was discovered by .
Ans -: Sir J. S. Fleming

Q96) Who gave the first experimental value of G?
Ans -: Cavendish

Q97) Who had showed that the electric and magnetic waves are equal in vacuum?
Ans -: James Clerk Maxwell

Q98) What is the escape velocity of Moon?
Ans -: 2.38 Km/s

Q99) Why does a liquid drop tend to assume a spherical shape?
Ans -: To minimize surface tension

Q100) Resistance of a Conductor is inversely proportional to it’s .
Ans -: Cross Sectional Area