(Physics) General Science Question Part 01 2022

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

(Physics) General Science Question(PART01) Free PDF Download

Q1) Blades of a windmill possess , hence they are turned by a fast wind.
Ans -: Potential Energy

Q2) A dark-skinned man experiences , as compared to a fair skinned man.
Ans -: Less heat & Less cold

Q3) What device is used to break/complete an electronic circuit?
Ans -: Switch

Q4) What is the temperature at which both the Fahrenheit and the centigrade scales have the same value?
Ans -: -40°

Q5) Acceleration acts always in the direction of the .
Ans -: Net force

Q6) The principle used in working of an atom bomb is .
Ans -: Nuclear Fission

Q7) What is the unit used to measure the depth of sea?
Ans -: Fathom

Q8) Astigmatism can be corrected by .
Ans -: Cylindrical lenses

Q9) Lambert’s Law is related to .
Ans -: Illumination

Q10) In a Battery, which energy is converted into Electrical energy?
Ans -: Chemical Energy

Q11) The longitudinal mechanical waves of less than 20Hz are called .
Ans -: Infrasonic

Q12) Distance of stars are measured in ?
Ans -: Light Years

Q13) Albert Einstein was awarded the Noble prize for .
Ans -: Photoelectric Effect

Q14) Electric Motor converts the Electric energy into .
Ans -: Electric energy to Mechanical energy

Q15) Robert Koch has invented the .
Ans -: Electron microscope

Q16) Force of attraction between the molecules of different substances is called .
Ans -: Adhesive Force

Q17) Electrons in Good conductors are .
Ans -: loosely bound

Q18) One barrel of oil = litre. (approximately)
Ans -: 159

Q19) If a bar magnet is cut length wise into 3 parts, what will the total number of poles be?
Ans -: 6

Q20) If the body is hollow, then its centre of gravity lies?
Ans -: Outside the material

Q21) If the temperature inside a room is increased, the relative humidity will .
Ans -: Decrease

Q22) In summer, the mirages are seen due to the phenomenon of .
Ans -: Total Internal Reflection

Q23) In the visible spectrum which colour has the longest wavelength?
Ans -: Red

Q24) In which medium sound travels faster?
Ans -: Solid

Q25) Insects can move on the surface of water without sinking due to .
Ans -: Surface tension of water